Minstens twintig doden door tropische storm Erika

Erika komt aan in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek.
Erika komt aan in Santo Domingo, Dominicaanse Republiek. EPA / Orlando Barría

Door tropische storm Erika zijn ten minste twintig mensen gedood. Nog 31 mensen zijn vermist, zeggen de autoriteiten van het Caribische eiland Dominica.

Premier Roosevelt Skerrit zei in een televisietoespraak dat de schade zo groot is dat het lijkt alsof het bergachtige eiland twintig jaar terug in de tijd is. Er viel 38 centimeter regen. Honderden huizen, wegen en bruggen zijn verwoest.

“De omvang van de verwoesting is gigantisch. Het is veel erger dan verwacht. We moeten Dominica in feite opnieuw opbouwen.”

De vliegvelden op het eiland blijven dicht. Een aantal gemeenschappen is geïsoleerd door overstromingen en modderstromen. De premier heeft mensen gevraagd wat ze hebben aan voeding en goederen, te delen.

Storm richting Florida

Op Puerto Rico zitten meer dan 200.000 mensen zonder stroom door de storm en de schade aan gewassen als bananen en koffie is meer dan zestien miljoen dollar.

De storm is inmiddels in kracht afgenomen en bereikte vanmorgen vroeg Haïti en de Dominicaanse Republiek. Mogelijk verliest Erika dan, door de bergachtige omgeving, het predicaat tropische storm. Maar er is een kleine kans dat ze weer in kracht toeneemt wanneer ze over Cuba en Florida raast, zaterdagavond. In Florida is de noodtoestand afgeroepen. Er wordt zware regenval verwacht.