Man aangehouden die lijkt op hoofdverdachte aanslag Bangkok

De Thaise politie heeft een man gearresteerd voor de bloedige aanslag in Bangkok. Hij vertoont volgens de politie gelijkenissen met de man die op basis van bewakingsbeelden tot hoofdverdachte is bestempeld.

Kaarslicht voor de slachtoffers van de aanslag in Bangkok.
Kaarslicht voor de slachtoffers van de aanslag in Bangkok. Reuters / Chaiwat Subprasom

De Thaise politie heeft een 28-jarige man gearresteerd voor de bloedige aanslag in Bangkok. Hij vertoont volgens de politie gelijkenissen met de man die op basis van bewakingsbeelden tot hoofdverdachte is bestempeld.

De politie en het leger vielen vanochtend een appartement binnen in Noord-Bangkok en ontdekte illegale explosieven en materialen waarmee bommen gemaakt kunnen worden. Ook werden paspoorten gevonden, in verschillende nationaliteiten. De verdachte “lijkt op degene die we zoeken”, zei de woordvoerder van de politie. Het gaat volgens de politie om een buitenlander, maar wat zijn nationaliteit is, is niet bekendgemaakt.

De bom ging af bij de hindoeïstische Erawan-tempel in Bangkok, bijna twee weken geleden, en doodde twintig mensen. De meeste van hen waren toeristen. Meer dan honderd mensen raakten gewond. De hoofdverdachte liet een rugtas achter in de buurt van de tempel, zo was te zien op bewakingsbeelden die door de politie werden verspreid.

Het is onduidelijk hoeveel mensen bij de aanslag betrokken zijn. Eerder spraken de Thaise autoriteiten over tien verdachten. Maar twee mannen die zichzelf op vrijgegeven bewakingsbeelden herkenden hebben zich vorige week gemeld bij de politie. Ze zeggen dat ze stadsgidsen zijn en niets met de bomaanslagen te maken hebben. Na een verhoor zijn ze vrijgelaten.

Een dag na het bombardement bij een tempel, explodeerde een bom in de regio Sathorn in Bangkok. Toen vielen geen gewonden. Volgens de politie staat de man die nu is opgepakt hoogstwaarschijnlijk met beide aanslagen in verband.