Libië arresteert mensensmokkelaars voor dood bootvluchtelingen

Medewerkers van het Rode Kruis bergen een lichaam van een omgekomen bootvluchteling in de Libische kustplaats Zuwara.
Medewerkers van het Rode Kruis bergen een lichaam van een omgekomen bootvluchteling in de Libische kustplaats Zuwara. Foto AP/Mohamed Ben Khalifa

Libië heeft drie mannen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de schipbreuk van twee boten voor de Libische kustplaats Zuwara. Daarbij kwamen minstens 105 bootvluchtelingen om het leven. Dat meldt het Libische ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gebeurt niet vaak dat mensensmokkelaars worden opgepakt voor hun betrokkenheid bij het vaak fatale lot van bootvluchtelingen. In Libië wordt door een al maanden durende gewelddadige machtsstrijd nauwelijks opgetreden tegen mensensmokkelaars. De mannen, variërend in leeftijd van tussen de 21 en 29 jaar, konden worden opgepakt na getuigenissen van overlevenden.

Donderdag sloegen twee boten om nadat ze waren weggevaren vanuit Zuwara. Dat is een belangrijke vertrekhaven voor mensensmokkelaars. Op één boot zaten 50 mensen, op de andere meer dan 400. Mogelijk hebben er meer dan 200 mensen het niet overleefd. Zeker is dat er 198 mensen zijn gered. De vluchtelingen aan boord zouden afkomstig zijn uit Pakistan, Syrië, Bangladesh en verschillende Afrikaanse landen.

Gevaarlijke tocht

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR hebben dit jaar al 300.000 mensen geprobeerd de Middellandse Zee over te steken om Europa te bereiken. In heel 2014 waren dat er nog 219.000. Het agentschap schat dat bij de oversteek zo’n 2.500 vluchtelingen zijn verdronken; waarbij de mensen die de afgelopen 24 uur verdronken voor de Libische kust nog niet zijn meegerekend.

Ook als vluchtelingen de overtocht wel overleven, zijn de risico’s groot. Gisteren werden de lichamen van 71 vluchtelingen gevonden in een truck die langs een Oostenrijkse snelweg geparkeerd stond. Daarvoor zijn vier mannen aangehouden. Ze zijn waarschijnlijk gestikt. Eerder deze week ontdekte een Zweeds marineschip een vluchtelingenboot met 52 lichamen aan boord - de smokkelaars zijn vandaag in Italië aangehouden op verdenking van meervoudige moord.

STRIJD EN GEBREK AAN CENTRAAL GEZAG

In Libië bevechten talloze milities elkaar en hebben zich grotendeels in twee allianties verenigd: een islamistisch verbond strijdt tegen de internationaal erkende overheid. Eerstgenoemde heeft momenteel de macht in Tripoli. De rivaliserende partijen hebben ieder een eigen regering en parlement opgezet in het Noord-Afrikaanse land. Ook IS is actief in het land.

De strijdgroepen vullen het machtsvacuüm dat achterbleef nadat dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd gedood na bijna veertig jaar met ijzeren hand over Libië te hebben geregeerd. De meeste ambassades hebben hun personeel uit het land teruggetrokken. Er hebben geregeld aanslagen plaats in Libië.