Ja, knip dit maar uit ja!

Hoera, onze favoriete rubriek is jarig! Nou ja, soort van. Dit is de 99ste aflevering van mini-opinie, de stellingenrubriek die elke zaterdag voeding geeft aan vruchtbare discussies aan ontbijttafels. Dat vieren we met een extra grote aflevering – met verse mini’s en tijdloze klassiekertjes uit ons rijke archief.

Stelling: Een tv-programma gaat de Europese Unie redden

De politieke leiders van de EU doen hun best de Unie te redden, maar het volk begrijpt er intussen niets meer van. Help, een kloof tussen burger en politiek! Daar moeten we iets aan doen, en wel in de vorm van een tv-programma. In So you think you can have a monetary Union without democratic legitimacy (SYTYCHAMUWDL) leggen alle EU-kopstukken uit waarom ze denken dat het huidige systeem ideaal is. Wie hier niet in slaagt wordt gedwongen mee te doen aan het programma EU-leiders springen op zaterdag.

Stelling: ‘In beeld’ bij de politie zegt niks

De man die vorige week waarschijnlijk een aanslag wilde plegen in de Thalys naar Parijs, was in beeld bij de Spaanse antiterreurdienst. Eén van de broers die de aanslag op Charlie Hebdo pleegden, was ook al langer bij de politie ‘in beeld’. Logisch: we zijn in dit big brother-tijdperk allemaal wel ergens in beeld.

Stelling: Goed dat westerse musea al die kunstschatten uit Syrië hebben geroofd

Eens in de zoveel tijd is dat debat er weer. Of die kunstschatten uit Irak, Syrië en Griekenland waarmee de musea van Europese hoofdsteden zijn volgestouwd terug moeten naar hun land van herkomst. De onrust in die landen bewijst het gelijk van de ijverige Europese oudhedenverzamelaars. Het enige wat we ons kwalijk kunnen nemen, is dat we Palmyra niet integraal naar het Pergamon hebben verscheept.

Stelling: Limburg wordt te vaak belachelijk gemaakt

Steeds is de provincie die zich als laatste bij Nederland aansloot mikpunt van spot en hoon. Terwijl Limburg dit land zoveel heeft gebracht! Gulpener, mergelgrotten, de Amstel Goldrace, Fernando Ricksen. De Randstedelingen moeten zich bewust worden van deze geneugten, en wel via een grootscheeps uitwisselingsprogramma. Ieder Nederlands basisschoolkind moet in groep 5 verplicht een maand naar Simpelveld om de authentieke Limburgse cultuur op te snuiven. Dan is dat probleem met werkgelegenheid en krimp ook meteen opgelost.

Stelling: Dat IS fout is, is ook maar een mening

Waar is de gedachte gebleven dat we kunnen leren van elkaars culturen? Dat we open moeten staan voor elkaars gebruiken? Dat we de onthoofdingen van IS massaal veroordelen, getuigt van weinig respect voor de extremistische islam. Wij westerlingen moeten niet denken dat het recht op de onaantastbaarheid van het lichaam het enige ware geloof is.

Stelling: IS moet leren van de Verenigde Staten

Die onthoofdingen van IS zijn niet netjes. Als je iemand executeert, doe het dan met een beetje respect. Do it like they do it in the USA! Prop een injectie ergens in de liesstreek, spuit er wat spierverslapper en een gifbrouwseltje in. Wacht vervolgens drie kwartier en als de veroordeelde dan nog niet dood is, doe dan de gordijnen dicht zodat de toeschouwers het zicht wordt ontnomen. Dat is beschaving, IS. Zo doen wij dat.

Stelling: IS is van harte welkom in Holland

Hopelijk worden dan eindelijk de Hoogheemraadschappen afgeschaft. We snakken ook naar de gunstige roamingtarieven in het Eurokalifaat.

Stelling: Nee, asielzoekers, Engeland is niet leuk

Het regent er altijd, het eten is er smerig en Robbie Williams komt er vandaan. Toch willen duizenden asielzoekers niets liever dan emigreren naar het Verenigd Koninkrijk. En dat omdat het sociale stelsel en de werkgelegenheid er klaarblijkelijk gunstiger zijn dan in Frankrijk. Oplossing van het probleem: laat de asielzoekers in de jungle van Calais kennismaken met wat Frankrijk op culinair gebied te bieden heeft. Zet hen een trechter aan de mond en voer ze foie gras met calvados, coq au vin met Fourme d’Ambert, een bouillabaisse met dame blanche toe, om het geheel vervolgens weg te spoelen met een Moelleux uit 1947. Dan zullen ze zo’n gewaagde oversteek niet langer overwegen.

Stelling: Er moet een rijbewijs worden ingevoerd voor bestuurders van rolkoffers

Het is de grootste irritatie van menig forens: de toerist met rolkoffer, die zich hinderlijk meanderend, traag en stokkend voortbeweegt in onze stadscentra. Ze rijden met die dingen over je tenen en zorgen voor vertraging op roltrappen. Ze zijn bovendien dodelijk voor onze straatklinkers, dus moet het gebruik ervan worden ontmoedigd. Tijd voor de invoering van een rolkofferrijbewijs. Alleen wie te slap is om z’n spullen te dragen (70-plus) zou er een mogen hebben.

Stelling: We moeten geen Vogel des Vaderlands kiezen

Na de dichter, de denker, de kok, de blogger en de componist moet er nu ook een Vogel des Vaderlands komen. Ideetje van de Vogelbescherming. Wij zeggen: slecht plan. Alsof die grutto, lepelaar of bruine kiekendief het leuk vindt om ieder weekend op te treden in achterafzaaltjes in de provincie.

Stelling: Er moet een postdoc voor loodgieters komen

Minister Jet Bussemaker zegt dat ze zich eraan stoort dat iedereen met een vwo-diploma naar de universiteit wil, maar dat is zoiets als tegen trekvogels zeggen dat ze niet elk jaar met z’n allen naar Noorwegen moeten willen vliegen, omdat Noord-Frankrijk ook oké is. Je houdt ze toch niet tegen. Doe er je voordeel mee. En maak iedereen blij met een master voor de thuiszorg en een postdoc voor loodgieters.

Stelling: Contactloos betalen zal de kloof in de samenleving vergroten

Binnenkort betalen we niet meer met pin. We hoeven niet eens een pasje in te voeren of een code in te toetsen. Dat zal ertoe leiden dat je als hogeropgeleide misschien wel nóóit meer een lageropgeleide aanraakt (oké, die ene keer dat je je aan je werkster/kleuterjuf vergrijpt buiten beschouwing gelaten). Moeten wij dit willen?

Stelling: ‘Fifteen’ en ‘fifty’? Onduidelijk!

Weleens in een vliegtuig gezeten en dat de purser omroept: „We will land in fifteen (fifty?) minutes.” Súperverwarrend, toch? Fifteen, fifty: spreek maar uit, die woorden lijken veel te veel op elkaar. Daar moet wat aan gebeuren. We stellen voor om voortaan niet meer van ‘fifteen’, maar van ‘fiveteen’ te spreken. Of van ‘fifteen’ en ‘fivety’, da’s ons om het even. Die paar aanpassingen in de popcultuur zijn zo gedaan: Fivety Shades of Grey – klinkt toch net zo inspirerend als het origineel?

Stelling: Sletten (m/v) moeten een hogere zorgpremie betalen

Mensen die met twintig of meer mensen het bed hebben gedeeld, zouden een hogere zorgpremie moeten betalen. Hoe meer je rondslet, hoe meer risico’s je loopt op ziektes en andere vieze zweren, en dus: hoe sneller je andere mensen ook ziek maakt. Sletten zijn, met andere woorden, een groot gevaar voor de samenleving. Het zou onrechtvaardig zijn als een virusvrije maagd evenveel premie betaalt als jij. En wat dacht je van deze nieuwe versierzin in de kroeg: „Zeg, ben jij soms aanvullend verzekerd?”

Stelling: Lageropgeleiden moeten een deel van hun inkomen afstaan aan studenten

Getreuzel achter de kassa, een kapper die de vorige klant knipt terwijl jij allang aan de beurt bent en voor de zoveelste keer aan een mbo’er uitleggen wat Bikram Yoga is. Hogeropgeleiden worden dagelijks geconfronteerd met tekortkomingen van lageropgeleiden. Gevolg: tijdverspilling. En tijd kost geld. Nu de studiefinanciering is afgeschaft, kunnen studenten uit het hoger onderwijs deze kosten er niet bij hebben. Lageropgeleiden moeten daarom compensatie bieden voor hun last, door 5 procent van hun inkomen af te staan aan universitaire studenten.

Stelling: Het leenstelsel is verkapte geboortebeperking

Wie na de invoering van het leenstelsel afstudeert, mag tienduizenden euro’s terugbetalen. Als dat afbetaald is, mag je gaan sparen voor je eigen studerende kinderen. Het is duidelijk: de overheid wil niet dat u zich voortplant. Den Haag kan ook gewoon een abortusbus laten rondrijden. Stukken goedkoper.

Stelling: We moeten Sinterklaas modelleren naar de kerken

Het feest kan op verschillende manieren worden gevierd. Met of zonder (zwarte) Piet. Zoals een kerk ook met toeters en bellen (Rooms) of zonder (protestants) of met heel veel ellende (reformatorisch) gepaard kan gaan. Laten we leren van de kerk en verschillende feestjes vieren. Voor iedereen wat wils.

Stelling: Geef die lijfwachten van Amalia aan een andere brugklasser

Dat was een gek filmpje deze week, van de koning die het prinsesje uitzwaait naar school. Ooit een prinses zonder lijfwacht naar school zien fietsen? Als het Willem-Alexander nou echt menens is met die gewoondoenerij, mogen wij burgers dan die lijfwachten even lenen? Wij kennen nog wel een paar brugpiepers die elke dag hun leven wagen in het verkeer. Zou de ouders een hoop rust geven als die met hun eigen bodyguard door de stad zouden kunnen.

Stelling: Prijs de blanke heteroman!

De blanke heteroseksuele man krijgt de laatste tijd nogal wat over zich heen (no pun intended). Maar heb je er ooit bij stilgestaan wat we allemaal aan de blanke heteroseksuele man te danken hebben? Ga maar na. De auto? Uitgevonden door de blanke heteroseksuele man. Internet? Penicilline? De Nachtwacht? De FEBO? Allemaal dankzij blanke heteroseksuele mannen. Het is hoog tijd dat blanke heteroseksuele mannen de erkenning krijgen die zij verdienen.

Stelling: White power? Wat een grap!

Dafne Schippers wint een zilveren plak. Dafne Schippers wint een gouden plak. Wereldnieuws, want: Dafne is blank! Gebeurt anders nooit dat een niet-zwarte sprinter iets voor mekaar krijgt. De white power-figuren zouden hun conclusies moeten trekken. Ga lekker dingen uitvinden en Nobelprijzen winnen enzo.

Stelling: In rokjes moeten zakjes komen waar vrouwen hun telefoon in kunnen stoppen

Hoeveel rampen hadden er al niet voorkomen kunnen worden als vrouwen gewoon op tijd hun telefoon hadden opgenomen? Veel. Ze bellen altijd te laat terug, omdat hun mobieltjes nog in hun handtasje liggen, of in hun dressoirs, of waar dan ook. Mannen hebben hun mobieltje gewoon in hun broekzak en zijn dus altijd in staat het ding op te nemen. Dit is dus een boodschap aan alle Nepalese naaiateliers van de H&M, Zara en Primark: maak onmiddellijk telefoonzakjes in die rokjes, dan zijn oplossingen van problemen voortaan binnen handbereik.

Stelling: Het is tijd voor de Stichting tot Bescherming van het Ongetalenteerde Kind

Aan volkomen kansloze kinderen worden steeds vaker grootse talenten toegeschreven. Het debieltje van de straat is volgens z’n moe (van die bakfiets) eigenlijk héél hoogbegaafd, en het zoontje van de brullende vader aan de zijlijn is eigenlijk de vedette van het voetbalveld, al kan-ie er geen pepernoot van. Zulke kinderen moeten worden beschermd tegen hun ouders, om te voorkomen dat ze zich later miskende genieën voelen.

Stelling: Managers, daar win je de oorlog niet mee.

Vraag: waarom was het verzet in de bezettingstijd (1940-1945) zo ongeorganiseerd? Antwoord: het opereerde zonder managers. Die zaten namelijk allemaal bij de NSB, SS of Sicherheitsdienst. En we weten allemaal hoe het is afgelopen met dat Derde Rijk van ze. Haha. Prutsers.