Internationale treinen vaker gecontroleerd na Thalys-aanslag

De minister tijdens de ingelaste EU-top over transport in Parijs.
De minister tijdens de ingelaste EU-top over transport in Parijs. Foto: AFP / Alain Jocard

Passagiers in internationale treinen in Europa krijgen te maken met strengere controles. Dat hebben de ministers verantwoordelijk voor transport en veiligheid uit tien EU-landen vandaag afgesproken tijdens een na de verijdelde Thalys-aanslag ingelaste top.

Europees Commissaris Violeta Bulc benadrukte na afloop dat het openbare vervoer wel “open en gemakkelijk toegankelijk” zal blijven:

“De beveiliging moet in verhouding staan ​​tot de dreiging. De vandaag goedgekeurde verklaring zal een nieuwe impuls geven voor het verbeteren van de veiligheid spoor.”

De top werd georganiseerd naar aanleiding van de mislukte aanslag vorige week. Daarbij liep een 26-jarige man met een geweren en messen door de Thalys, van plan om een bloedbad aan te richten. Hij werd tegengehouden door Amerikaanse, Britse en Franse passagiers.

Bij de bijeenkomst waren ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Namens Nederland waren minister van Veiligheid en Justitie Ard van den Steur (VVD) en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof aanwezig in Parijs.

Van de Steur verklaarde na afloop van de top tegenover persbureau ANP dat ook stations in Nederland beter bewaakt zullen gaan worden. Volgens Van der Steur zal de verscherpte bewaking die al was ingesteld na de poging tot een aanslag in de Thalys worden voortgezet.

Wat er is afgesproken op een rij (uit een verklaring van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve, die de ministers had uitgenodigd):

  • In stations en in treinen zullen de identiteit van passagiers en hun bagage meer worden gecontroleerd
  • De nu al samenwerkende controleteams vanuit verschillende landen worden ”vaker en efficiënter” ingezet.
  • Onderzocht wordt of passagiers van internationale treinen kunnen worden verplicht hun identiteit te registreren.
  • Onderzocht wordt of treinmedewerkers tijdens hun werk toegang kunnen krijgen tot politiedatabases
  • Onderzocht wordt of er een speciale Europese veiligheidsautoriteit moet komen voor het treinverkeer

De ministers van de acht landen hebben de Europese Commissie opnieuw gevraagd om te kijken of een “gerichte” wijziging van het Schengen-akkoord kan worden doorgevoerd, om permanente controles te kunnen invoeren “daar en wanneer dat noodzakelijk is”.

Tijdens de volgende reguliere Europese transporttop in oktober spreken de ministers opnieuw over mogelijke maatregelen.