Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Geruststelling

Tijdens het diner met mijn Vietnamese gastheer en zijn collega’s worden grote schalen met Vietnamese specialiteiten op tafel gezet. Mijn disgenoten links en rechts deponeren, met hun eetstokjes, zorgvuldig geselecteerde lekkernijen op mijn bord, waaronder een (nog goed herkenbaar) gekonfijt vogeltje en kippenpoten (met nageltjes).

Na het eten van een stukje vlees, wordt verwachtingsvol gevraagd hoe ik het vond. Ik mompel iets neutraals, waarna ik te horen krijg dat ik zojuist rat gegeten heb.

„Maar”, wordt er ter geruststelling aan toegevoegd, „het is rat van het platteland, niet uit de stad.”

Peer Kamp