Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Opvoeden

Brave

(Chapman en Andrews, 2012). Regisseur Chapman baseerde de bij vlagen prachtige Pixar-animatiefilm Brave, over de stormachtige relatie tussen een moeder en haar kind, op haar eigen verhouding met haar dochter. Die dochter werd de roodharige Schotse prinses Merida, een assertief meisje dat liever aan boogschieten doet dan met poppen speelt. Merida weigert in te gaan op haar moeders verzoek om te trouwen met een van de vier door haar ouders geselecteerde kandidaten. Moeder en dochter komen nader tot elkaar als Merida haar moeder moet redden als die door een heks betoverd is. Oeroude legendes en dwaallichtjes wijzen haar de weg.

André Waardenburg