Eindelijk bij elkaar

Foto’s Thomas Hoepker /Magnum Photos

De linkerfoto is beroemd, de rechterfoto kent bijna niemand. Dit zijn twee foto’s van Muhammad Ali, de beroemde zwaargewicht uit Louisville.

De fotograaf is Thomas Hoepker. Hij exposeert op dit moment in Berlijn met nieuwe foto’s van de bokslegende en publiceerde een nieuw fotoboek getiteld Big Champ. Op een oud contactvel zag fotograaf Thomas Hoepker recent dat hij ook Ali’s linkse had gefotografeerd. „Ik vond de opnames terug die ik in 1966 van Ali had gemaakt in Chicago. Op één van de foto’s poseert hij met zijn rechtervuist vlak voor de lens. Naast die opname stond nog een tweede foto met zijn linkervuist. Daar had ik eigenlijk nooit goed naar gekeken.”

In zijn fotoboek Champ (2012) bracht Hoepker al indrukwekkende zwart-witfoto’s bijeen waaronder die beroemde foto uit 1966 van Ali’s rechterhand. Toch bleef veel oud beeldmateriaal ongepubliceerd achter in de archiefdozen, waaronder die tweede vuistfoto. „Dat beeld was onderbelicht, bovendien zaten er krassen op het negatief. Ik denk dat ik er destijds zelfs een kopje koffie op had gezet.”

Hoepker besloot deze keer het negatief eens wat beter te onderzoeken. „Ik maakte een scan en een print en werd verrast: ik zag een andere Ali. De foto van zijn rechtervuist toont hem als overwinnaar: de zelfverzekerde charmeur die het publiek voor zich wist te winnen. Maar de foto met zijn linkervuist toont Ali’s donkere, gevaarlijke kant: het beest dat je met één klap knock-out slaat.”

De tentoonstelling ‘Muhammad Ali’ is tot 10 oktober te zien in galerie Camera Work in Berlijn.