Al Jazeera-journalisten in Egypte opnieuw veroordeeld tot celstraffen

Drie journalisten van de Qatarese zender Al Jazeera zijn door een Egyptische rechtbank opnieuw veroordeeld tot drie jaar cel vanwege hun vermeende betrokkenheid bij ‘terreurorganisatie’ Moslimbroederschap. Eerder had Egypte de drie ook al veroordeeld tot jarenlange celstraffen, maar toen moest het proces overgedaan worden.

De Australische Peter Greste, de Egyptisch-Canadese Mohammed Fahmy en de Egyptische Baher Mohammed in een Egyptische rechtbank op een archieffoto van 31 maart 2014.
De Australische Peter Greste, de Egyptisch-Canadese Mohammed Fahmy en de Egyptische Baher Mohammed in een Egyptische rechtbank op een archieffoto van 31 maart 2014. Foto AP/Heba Elkholy

Drie journalisten van de Qatarese zender Al Jazeera zijn door een Egyptische rechtbank opnieuw veroordeeld tot drie jaar cel vanwege hun vermeende betrokkenheid bij ‘terreurorganisatie’ Moslimbroederschap. Eerder had Egypte de drie ook al veroordeeld tot jarenlange celstraffen, maar toen moest het proces overgedaan worden.

Volgens de rechter waren de mannen in overtreding van de wet omdat ze geen accreditatie hadden. Ook zouden ze zonder toestemming van veiligheidsdiensten apparatuur het land ingebracht hebben, “vals nieuws” verspreid hebben en zonder toestemming uitzendingen hebben verzorgd vanuit een hotel. De Egyptenaar Baher Mohammed kreeg zes maanden extra vanwege het in zijn bezit hebben van “een kogel”. Al Jazeera noemt de verwijten onzin:

Twitter avatar AJENews AJE News “This is about media freedom…accreditation is not a criminal issue” Giles Trendle #FreeAJstaff

Slechts twee van de drie journalisten waren aanwezig bij de uitspraak. De Australiër Peter Greste werd in februari vrijgelaten en vertrok direct naar Australië. De Canadees Mohammed Fahmy en de Egyptenaar Baher Mohammed werden twee weken later op borgtocht vrijgelaten, maar moesten op last van de rechtbank in Egypte blijven.

Twitter avatar PeterGreste Peter Greste Shocked. Outraged. Angry. Upset. None of them convey how I feel right now. 3 yr sentences for @bahrooz, @MFFahmy11 and me is so wrong.

Proces een ‘farce’

De drie mannen werden in december 2013 opgepakt vanwege hun vermeende steun aan de Moslimbroederschap, een groepering die verboden is door de huidige Egyptische autoriteiten, en het verspreiden van hun gedachtegoed. In juni vorig jaar werden ze veroordeeld tot celstraffen variërend van 7 tot 10 jaar, maar het Egyptische Hof van Cassatie vernietigde die uitspraak in hoger beroep en oordeelde dat het proces overgedaan moest worden.

De eerste veroordeling leidde tot ophef in de journalistieke wereld, die oordeelde dat de drie mannen volgens Westerse maatstaven niets anders deden dan het bedrijven van hun vak. In december vorig jaar werd wereldwijd actie gevoerd voor vrijlating van de mannen. Gert Van Langendonck, onze correspondent in Kairo, noemde het proces in februari nog een “farce”. Volgens hem maakte de openbaar aanklager de beschuldigingen tegen de journalisten op geen enkel moment hard.

Bestempeld als terreurgroepering

De Moslimbroederschap werd vorig jaar door legerleider Abdel Fattah Sisi uit de macht werd gezet in Egypte. Nadat Sisi president was geworden, bestempelde hij de organisatie als terreurgroep. Sindsdien heeft hij al duizenden Egyptische aanhangers van de beweging laten arresteren. Sinds de coup in 2013 beschuldigen de Egyptische autoriteiten onder leiding van Sisi Al-Jazeera ervan een spreekbuis te zijn van de inmiddels verboden Moslimbroederschap.

In juni werd Ahmed Mansour, een andere prominente journalist van de Arabische nieuwszender, op verzoek van Egypte aangehouden in Duitsland. Hij werd twee dagen later weer vrijgelaten. De detentie van Mansour was het jongste incident in een lange juridische strijd tussen Egypte en de Qatarese nieuwszender. Na druk van Egypte heeft Qatar de zender Al-Jazeera Mubasher uit de lucht gehaald. De zender was gespecialiseerd in Egypte en zond onophoudelijk kritische berichtgeving uit over het regime-Sisi.