Stiekem

(Bijna) geheim genootschap van topmannen komt bijeen in Wassenaar

Foto ANP

Een gezelschap van Nederlandse captains of industry dat in alle beslotenheid dineert en praat over hun werk en de wereld. Geheim is De Pijp niet, maar de deelnemers houden het graag discreet. Je vindt er vrijwel niets over terug in de kranten.

Vandaag vertelt één van de leden, Jeroen van der Veer, in NRC Handelsblad wél over het gezelschap. Als oud-topman van Shell en president-commissaris bij ING en Philips is hij al jarenlang een prominent bezoeker.

De Pijp komt twee of drie keer per jaar bijeen, meestal in het Wassenaarse kasteel De Wittenburg. Een schaduwregering is het gezelschap zeker niet, benadrukt Van der Veer. Een invloedrijke club dan wel? Ook dat relativeert Van der Veer, zoals in invloedrijke kringen gebruikelijk is.

Spreekbeurten

Iedere bijeenkomst van De Pijp heeft een thema, de leden zelf verzorgen een spreekbeurt. Van der Veer:

“Ik heb een keer samen met de topman van DSM een verhaal gehouden over klimaat en energie.”

Andere onderwerpen die de afgelopen jaren ter tafel kwamen waren bijvoorbeeld de bonussen en de Grexit. Bij die laatste avond was een gastspreker van buiten uitgenodigd: econoom Willem Buiter.

Je mag lid worden van De Pijp als je topman of president-commissaris bent bij een groot Nederlands concern – beursgenoteerd of in familiehanden. De voertaal is Nederlands, dus buitenlandse CEO’s tref je er niet. Henk Rottinghuis, oud-topman van Pon Holdings, nu president-commissaris bij Stork en voorzitter van De Pijp:

“Er zijn zo’n veertig leden. Als er per avond twintig mensen zijn, zijn we heel tevreden.”

Niemand betaalt contributie. “Iedereen betaalt aan het eind van de avond zijn eigen hap.”

Niet meer: eens lid, altijd lid

Vroeger gold de regel: eens lid, altijd lid. Maar daar is – op initiatief van Van der Veer – een paar jaar geleden verandering in gekomen. Wie stopt als bestuursvoorzitter of president-commissaris moet er nu na een jaar uit. Van der Veer:

“Als CEO’s en president-commissarissen zien we elkaar helemaal niet zo vaak. Je hebt gemeenschappelijke problemen en die wil je bespreken. Maar de oude CEO’s willen altijd naast je zitten om te horen hoe het gaat. En hún verhalen ken je al.”

Van der Veer: “We hebben beloofd: eens in de zoveel jaar organiseren we iets voor de oudjes. Dan kunnen ze met elkaar praten. Maar ik weet niet of dat al gebeurd is.”

De Pijp bestaat al sinds 1928. De oorsprong van de naam is in nevelen gehuld. Rottinghuis: “Het zal wel iets te maken hebben met ‘nu even rustig een Gouds pijpje roken’.”

Lees een interview met Jeroen van der Veer en fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver vandaag in NRC Handelsblad.