Advocaat Bandidos klaagt over zwaar geschut OM

Justitie wil de Bandidos Motorcycle Club tot criminele organisatie laten verklaren. De advocaten hekelen de druk die het OM uitoefent.

De Bandidos Motorcycle Club is een criminele organisatie die zich stelselmatig bezighoudt met geweld, diefstal, afpersing, handel in soft- en harddrugs en wapens. Dat betoogde het Openbaar Ministerie voor de rechtbank in Maastricht, waar justitie vroeg om zestien verdachten (het merendeel lid van de motorclub) opnieuw voor maximaal drie maanden vast te houden.

De mannen werden opgepakt bij een grote actie tegen de Bandidos op 27 mei van dit jaar. Die volgde onder meer op een vechtpartij bij een clubhuis van de motorclub Red Devils drie weken daarvoor. Een deel van de verdachten die gisteren voorkwamen wordt van betrokkenheid verdacht, omdat ze zelf geweld gebruikten of omdat ze erbij waren. Bandidos-president Harrie R. (51) was volgens het OM verantwoordelijk voor „het opjennen” van zijn mannen en zou „Sittard is van ons!” hebben geroepen.

De verdachten kwamen gisteren naar de rechtszaak in Maastricht vanuit huizen van bewaring in het hele land, waar ze vastzitten. Officier van justitie Joris Beliën noemde voortzetting van de voorlopige hechtenis gerechtvaardigd vanwege de zwaarte van de verdenkingen, „de geschokte rechtsorde” en de kans op herhaling. Bovendien zouden vrijgekomen Bandidos verder onderzoek kunnen frustreren omdat ze getuigen, die nog gehoord moeten worden, zouden kunnen gaan bedreigen.

Volgens justitie durven velen, onder anderen slachtoffers van afpersing, nu al niet vrijuit te spreken. In eerste instantie gedane verklaringen werden later ingetrokken. Volgens de raadslieden van de verdachten heeft dat juist te maken met de „intimiderende werkwijze” van het OM. Getuigen zouden op vreemde tijdstippen zijn bezocht, werden al voordat ze zelf wat konden zeggen bestempeld als „slachtoffers van de Bandidos” en kregen te horen dat ze bij zwijgen drie dagen gegijzeld konden worden.

De advocaten vroegen stuk voor stuk om hun vrijlating van hun cliënten in afwachting van het definitieve proces. Ze maakten vooral ook bezwaar tegen de manier waarop het Openbaar Ministerie de zaak presenteert. Ludo Hameleers, die een deel van de Bandidos bijstaat, stelt dat losse zaken „zonder hard bewijs” als het werk van één bende worden beschouwd: „Je kunt van een boterham wel kruimels maken, maar van kruimels geen boterham.” Advocate Gitte Stevens riep in herinnering hoe justitie in de persconferentie na de actie van 27 mei een grote wapenvondst in Geleen (onder meer zestien mitrailleurs en vijf raketwerpers) linkte aan de Bandidos. Maar de man bij wie dat schiettuig werd aangetroffen – hij kwam gisteren ook voor – was geen lid van de motorclub.

De rechtbank doet maandag uitspraak over de verlenging van de voorlopige hechtenis. De inhoudelijke behandeling wordt op zijn vroegst in de loop van volgend jaar verwacht.

Eerdere pogingen van justitie om motorclubs te bestempelen als criminele organisaties liepen stuk op rechters die samenhang tussen door afzonderlijke leden gepleegde delicten onvoldoende bewezen achtten.