Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buiten.

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buiten. Deze week een Amsterdams tuinhuis in Rotterdam.

Huis Marseille In de tuin van bestuursadviseur Betty van Bakel-Kroon (54) in Rotterdam word je gefopt. Het tuinhuis lijkt oud, maar is van MDF en splinternieuw. Het lijkt ruim, maar is eerder „een brede kast” van een meter diep. En die gevel lijkt rond, maar is kaarsrecht. Van Bakel noemt het knap werk van de decorbouwer die het huisje heeft gemaakt. Of eerder nagemaakt; van een foto uit haar archief van het achttiende-eeuwse tuinhuis achter Huis Marseille, een fotografiemuseum aan de Keizersgracht in Amsterdam. Ze was daar „lang geleden”. „Mijn tuinhuis is een herinnering aan de stad waar ik vandaan kom.”

Tegels De tuin is niet groot, vijftig vierkante meter. „Toen ik hier vier jaar geleden ging wonen, stond het vol struiken en er was een vijver, je kon er niet in zitten.” Met een tuinarchitect bedacht ze een plan. „Ik wilde ruimte, weinig onderhoud en een plek om spullen op te bergen, maar zo’n standaard schuurtje vond ik lelijk.” Voor de „loper” richting het tuinhuis zijn Portugese tegels uit vijftien verschillende series kriskras door elkaar gelegd, helemaal tot aan de zwart-wit ‘lambrisering’. Daardoor lijkt het pad waar kater Cor op huppelt, heel lang „terwijl het maar om vijf meter gaat”. Het behang waarvoor ze met vriend Dick Hougée (60) en dochter Lotte (21) poseert, is van een stof die Van Bakel op de markt vond. De plastic kroonluchter komt van de Gamma, het spiegeltje van de rommelmarkt en het ‘bankje’, gemaakt van twee stoelen, van Marktplaats.

Rust Ze zit graag in haar tuin: „Ik denk nog steeds ‘wat is het leuk geworden’. En het is heerlijk rustig. We wonen aan een lawaaierige, doorgaande weg, maar hier hoor je alleen de vogels fluiten.”

Lenny Gerdes