Kan Feyenoord de landskampioen nu al demoraliseren?

Dirk Kuijt, morgen ongetwijfeld de meest strijdbare man op het veld, won (0-1) direct zijn allereerste PSV-Feyenoord in 2003.
Dirk Kuijt, morgen ongetwijfeld de meest strijdbare man op het veld, won (0-1) direct zijn allereerste PSV-Feyenoord in 2003. Foto Hollandse Hoogte / VI Images

PSV en competitiestarts: niet bepaald een goed huwelijk te noemen. De landskampioen begon in jaren niet zo beroerd en ontvangt morgen ook nog eens Feyenoord; de laatste jaren een lastige klant in Eindhoven en nog geen punt laten liggen dit seizoen.

Na gelijke spelen bij ADO en Heerenveen, en thuiswinst op Groningen staat PSV op vijf punten. Nou werd nog niet verloren, zoals in 2011 en 2012 direct op de eerste speeldag, maar vijf punten is na drie speelronden dus wel al vier minder dan Ajax en Feyenoord.

Het is zes jaar geleden dat een seizoen zo beroerd werd aangevangen door de Eindhovenaren. FC Twente was in 2010/2011 de laatste landskampioen die dermate mager begon.

PSV moet, Feyenoord mag
Toch is het rustig in Eindhoven. Maar morgen volstaat tegen Feyenoord eigenlijk alleen winst want anders kan de achterstand op Ajax na vier speelronden zomaar al zes of zeven punten zijn. Zonder al te veel gevoel voor understatement kan gezegd worden dat dit vanuit PSV-oogpunt onwenselijk is.

Historisch gezien hebben Feyenoord en PSV weinig moeite met elkaar. Althans, dat gaat op voor de thuisspelende ploeg. PSV wacht al jaren op winst in De Kuip en andersom nam Feyenoord in de laatste twaalf pogingen maar twee keer de drie punten mee uit Eindhoven. Echter, de laatste keer was nog in 2014 na een geweldige goal van Daryl Janmaat:

Doelpuntrijk is PSV-Feyenoord met grote regelmaat. Tussen de laatste edities pronken uitslagen als 3-2 en natuurlijk de 10-0 uit oktober 2010. Trivia: PSV-trainer Phillip Cocu scoorde in 1996 twee keer in de 7-2 zege op Feyenoord.

Vorig seizoen was PSV-Feyenoord de laatste wedstrijd voor de winterstop en leverde toen een heerlijke pot op die bol stond van de plotwendingen:

Nederland domineert rustig verder

Een herhaling van de laatste olympische finale: in Londen staan de hockeymannen van Oranje morgenmiddag op de EK tegenover rivaal Duitsland. In 2012 moest Nederland op de Spelen genoegen nemen met zilver. Inmiddels wordt de mannenploeg gecoacht door Max Caldas, die destijds wél goud bemachtigde. Nederland kreeg deze week tijdens het EK nog geen doelpunt tegen.

Foto ANP / Koen Suyk

Kelly Jonker geeft de bal voor tijdens Nederland-België: 5-0. Foto ANP / Koen Suyk

Caldas’ voormalige hockeyvrouwen staan ook in de finale. Natuurlijk, zou je haast zeggen. Nederland houdt het internationale tophockey stevig in de houdgreep: na finaleplaatsen in Londen 2012 en de WK vorig jaar in Den Haag is door beide teams opnieuw dubbel eremetaal veiliggesteld.

De vrouwen kregen in de poulefase één tegentreffer te verduren, maar daartegenover staan liefst 22 gemaakt doelpunten. In de halve finale werd gisteren titelverdediger Duitsland met 1-0 verslagen. Morgen is Engeland de tegenstander; in de halve finale schakelde het gastland Spanje uit: 2-1. Oranje versloeg de Spaansen de groepsfase nog met 8-1.

De mannenfinale vandaag om 17.30u en de vrouwen morgen om 17.00u live via de NOS.

En dan verder nog…

  • De MotoGP gaat verder op Silverstone. De grand prix van van Groot-Brittannië is de eerste van de zevenklapper aan races waarin het WK wordt beslist. Valentino Rossi en Jorge Lorenzo gaan met 211 punten beide aan kop.
  • De WK atletiek eindigt morgen, maar vandaag staat het laatste écht spectaculaire onderdeel op het program: de finales van de 4x100m sprint. De vrouwen gaan aan de hand van Dafne Schippers een poging wagen.
  • Komende week zijn de WK roeien in Frankrijk met speciale aandacht voor de dubbelvier en de acht bij de vrouwen die in mei op de EK zilver pakten.
  • Morgen ook de laatste dag van de WK judo in Astana. Vandaag onder meer Henk Grol nog in actie en morgen de landenwedstrijd als afsluiter.