Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Zeker 105 doden bij schipbreuken voor Libische kust - nog 100 vermist

Hulpdiensten in Libië hebben tot nu toe 105 lichamen geborgen, nadat gisteren een vluchtelingenboot zonk voor de Libische kust. Volgens de VN hebben in 2015 al 300.000 mensen de oversteek gewaagd.

In de Libische plaats Zuwara worden de lichamen verzameld van de vluchtelingen die gisteren voor de kust van Libië verdronken.
In de Libische plaats Zuwara worden de lichamen verzameld van de vluchtelingen die gisteren voor de kust van Libië verdronken. Foto: AP Photo / Mohamed Ben Khalifa

Hulpdiensten in Libië hebben de lichamen van 105 vluchtelingen uit zee geborgen na het zinken van twee boten voor de Libische kust.

Dat meldt persbureau Reuters. Volgens de internationale hulporganisatie Rode Halve Maan worden nog zo’n honderd mensen vermist, voor hun leven wordt gevreesd. Van de circa vijfhonderd opvarenden van de twee boten werden er 198 levend gered. De Rode Halve Maan klaagde over de middelen die zij tot hun beschikking hebben. Een zegsman:

“Wij werken met helemaal niets. Vissers helpen ons soms met een schip. We hebben maar één ambulance.”

De schepen vertrokken uit de Libische plaats Zuwara, die bekend staat als een belangrijke vertrekhaven voor mensensmokkelaars. De vluchtelingen aan boord zouden afkomstig zijn uit Pakistan, Syrië, Bangladesh en verschillende Afrikaanse landen.

300.000 vluchtelingen maakten oversteek

Volgens het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR hebben dit jaar al 300.000 mensen geprobeerd de Middellandse Zee over te steken om Europa te bereiken. In heel 2014 waren dat er nog 219.000.

Het agentschap schat dat bij de oversteek zo’n 2.500 vluchtelingen zijn verdronken; waarbij de mensen die de afgelopen 24 uur verdronken voor de Libische kust nog niet zijn meegerekend.

Ook als vluchtelingen de overtocht wel overleven, zijn de risico’s groot. Gisteren werden de lichamen van 71 vluchtelingen gevonden in een truck die langs een Oostenrijkse snelweg geparkeerd stond. Ze zijn waarschijnlijk gestikt. Eerder deze week ontdekte een Zweeds marineschip een vluchtelingenboot met 52 lichamen aan boord - de smokkelaars zijn vandaag in Italië aangehouden op verdenking van meervoudige moord.

Strijd en gebrek aan centraal gezag

In Libië wordt door een al maanden durende gewelddadige machtsstrijd nauwelijks opgetreden tegen mensensmokkelaars. Talloze milities bevechten elkaar en hebben zich grotendeels in twee allianties verenigd: een islamistisch verbond strijdt tegen de internationaal erkende overheid. Eerstgenoemde heeft momenteel de macht in Tripoli. De rivaliserende partijen hebben ieder een eigen regering en parlement opgezet in het Noord-Afrikaanse land. Ook IS is actief in het land.

De strijdgroepen vullen het machtsvacuüm dat achterbleef nadat dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd gedood na bijna veertig jaar met ijzeren hand over Libië te hebben geregeerd. De meeste ambassades hebben hun personeel uit het land teruggetrokken. Er hebben geregeld aanslagen plaats in Libië.