‘Scheef beeld’ in biografie Haya van Someren

De VVD neemt afstand van een in haar opdracht geschreven biografie over oud-partijvoorzitter en erelid Haya van Someren-Downer. De overhandiging van het eerste exemplaar van het boek tijdens een jubileumbijeenkomst op 12 september aan premier Rutte gaat niet door. De zoon van de in 1980 overleden Van Someren vindt dat schrijfster Alies Pegtel het NSB-verleden van de ouders van zijn moeder te sterk benadrukt waardoor een scheef beeld is ontstaan. De VVD respecteert de houding van zoon Bart. Eerder had de partijhistorica Pegtel gevraagd het boek te schrijven ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van het naar Van Someren vernoemde opleidingsinstituut van de partij. De VVD heeft zich garant gesteld voor de afname van 800 exemplaren. Het NSB-verleden van de ouders van Van Someren was bekend. Het probleem van de familie is dat het oorlogsverleden van Van Somerens ouders in de biografie zo uitvoerig wordt behandeld. Volgens Pegtel valt het NSB-verleden niet met een paar zinnen af te doen omdat dit medebepalend is geweest voor Van Somerens eigen ontwikkeling. „Ze werd vanwege het NSB-lidmaatschap door haar klasgenoten met de nek aangekeken. Door dat stigma is zij gevormd.” Van Someren woonde tot haar 28ste bij haar ouders die het kiesrecht na de oorlog enige tijd was ontnomen. Daarna heeft zij met hen gebroken.