Vrouwelijke premier leidt Grieken naar de stembus

In de aanloop naar vervroegde verkiezingen, waarschijnlijk op 20 september, heeft Griekenland sinds gisteren voor het eerst een vrouwelijke premier. De 65 jarige Vassiliki Thanou, president van het Hooggerechtshof, gaat een overgangskabinet leiden tot aan de verkiezingen.

Thanou werd gistermiddag beëdigd. Vandaag zouden de overige ministers worden geïnstalleerd. De nieuwe minister van Financiën wordt Giorgios Houliarakis, schrijven Griekse media. Houliarakis was lid van het Griekse onderhandelingsteam met de schuldeisers. Op Buitenlandse Zaken zou de ervaren diplomaat Petros Molyviatis komen.

Aftredend premier Tsipras schreef de verkiezingen uit in de hoop zijn positie te versterken, vooral ten opzichte van dissidenten in zijn partij Syriza. Een deel van hen is een eigen partij begonnen.

Tsipras zei woensdag dat hij geen coalitie wil met de oude partijen Nieuwe Democratie (ND, conservatief) of Pasok (socialisten) of met de nieuwe centrumpartij To Potami. Hij hoopt te profiteren van zijn blijvend grote populariteit bij de kiezers. Maar zijn partij heeft in de recentste peiling terrein moeten prijsgeven. Volgens het onderzoeksbureau Prorata staat Syriza op 23 procent en de daarvan afgescheiden partij Volkseenheid op 3,5 procent. ND staat op 19,5 procent, Pasok op 4,5, To Potami op 4. Een kwart van de ondervraagden was nog onbeslist.