Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

‘Vliegende Hollander’ Dafne Schippers is wereldnieuws

Veel internationale aandacht voor gouden race van Dafne Schippers op de 200 meter tijdens het WK Atletiek in Peking.
Veel internationale aandacht voor gouden race van Dafne Schippers op de 200 meter tijdens het WK Atletiek in Peking. Foto ANP/ Karel Delvoye

De internationale pers kan het bijna niet geloven. Twee jaar geleden nog winnares van het brons op de zevenkamp en nu al een gouden medaille op de 200 meter. Met de vierde tijd ooit gelopen op deze afstand is Dafne Schippers uitgegroeid tot een wereldster. Een aantal reacties op een rij.

Wat een nacht in Peking. De gouden race van Dafne Schippers is een van meest bijzondere momenten van de dag, zo zo schrijft de BBC. De nieuwe kampioen op de 200 meter is dolgelukkig wanneer ze spreekt met BBC Sport’s verslaggever Phil Jones.

“Wow. It’s crazy. A European record. I’m the world’s best. Wow. Crazy. I’m so happy”

Hetzelfde enthousiasme en ongeloof over haar unieke prestatie is ook te horen wanneer ze geïnterviewd wordt door het officiële mediakanaal van de Internationale Atletiekunie.

Unieke prestatie, veel vragen over doping

Op de 200 meter presteert de Nederlandse atlete een “incredible switch” van zevenkampster naar een sprinter met een wereldtitel, aldus ABC News. Het Amerikaanse tv-kanaal noemt vooral haar tijd bijzonder.

Met 21.63 loopt Schippers de vierde tijd ooit gelopen door een vrouw op deze afstand. Alleen de Amerikaanse sprinters Florence Griffith-Joyner (21,34 en 21,56) en Marion Jones (21,62) waren sneller, maar rond beide atleten hangt een geur van doping. Jones heeft bekend, bij ‘Flo-Jo’ is het nooit bewezen, maar er zijn wel veel geruchten en speculaties over dopinggebruik van de atlete die in 1998 onverwachts overleed op 38-jarige leeftijd.

Door deze razendsnelle tijd van Dafne Schippers is er internationaal enorm veel belangstelling voor de Nederlandse atlete, maar gaan veel vragen ook over doping. Dat merkt NRC-redacteur Henk Stouwdam die aanwezig was bij haar gouden race in Peking.

“De zilveren medaille op de 100 meter was bijzonder, maar wat echt telt is een gouden plak. Met deze prestatie is Dafne een internationale ster. Ze wordt nu heel serieus genomen. Maar door die enorm snelle tijd, ze is de derde snelste vrouw ter wereld op de 200 meter, vraagt de internationale pers zich af hoe Schippers deze tijd heeft kunnen lopen”.

Deze vragen pareert Schippers met haar gebruikelijke antwoord. “Ik weet van mezelf dat ik schoon ben en alle controles heb gehad.”

‘Vliegende Hollander’

Met een verwijzing naar de ‘vliegende huisvrouw’ Fanny Blankers-Koen, die tijdens de Olympische Spelen van 1948 vier gouden medailles won, beschouwen onze oosterburen van de ARD Schippers als de nieuwste sportsensatie van Nederland.

In dit profiel van de Nederlandse atlete maken Duitse sportliefhebbers nu ook kennis met de alround sportster die zo lang twijfelde over haar keuze tussen zevenkamp en de sprint, maar met haar zilveren medaille op de 100 en gouden op de 200 meter nu overduidelijk een goede beslissing heeft gemaakt.

Volgens de Belgen is Schippers de sprintkoningin van dit WK. De prestatie is op vele vlakken historisch, aldus de Standaard. Ze is de eerste Nederlandse vrouw met een wereldtitel op de atletiek en liep een kampioenschapsrecord, de snelste tijd op een WK ooit. En dat door een blanke atlete.

“De vorige die op een WK als eerste over de meet liep op de 200 meter was de Russische Anastasiya Kapachinskaya, in 2003 in Parijs, maar zij moest later haar medaille teruggeven na een positieve dopingtest. Daarvoor was de Oekraïense Zhanna Pintusevich-Block de laatste, in 1997 in Athene. Zij werd in 2011 voor twee jaar geschorst voor betrokkenheid in een dopingschandaal en al haar resultaten na 2002 werden geschrapt. Maar de wereldtitel van 1997 behield ze wel.”