Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie onderzoekt mogelijk kindermisbruik in asielzoekerscentrum Groningen

De politie onderzoekt vermeend seksueel misbruik van een aantal kinderen in het asielzoekerscentrum van Bellingwolde, Groningen. Drie kinderen zouden zijn misbruikt.

Woensdagavond kreeg de politie melding dat een van de asielzoekers, een meisje van zes, haar moeder zou hebben verteld te zijn misbruikt door een medebewoner, een man. Die avond heeft de politie, ook afdeling Zeden, gesproken met de ouders van het kind, zegt een politiewoordvoerder. De politie heeft na het bezoek een forensisch onderzoek ingesteld.

Kort na de eerste melding zijn er nog twee meldingen binnengekomen van seksueel misbruik bij twee andere kinderen in het azc. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar wil niet in detail treden over het incident.

Speciale verhoren

Verscheidene bewoners van het centrum hebben aan NRC verteld dat vier kinderen door de betreffende man zijn meegenomen naar de wc en daar zijn uitgekleed en misbruikt. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. Het onderzoek loopt en er moeten nog speciale verhoren plaatsvinden met de kinderen.

Man is overgeplaatst

De woordvoerder van het COA liet gisteren weten dat de man die genoemd werd in de melding, een van de bewoners van het azc, is overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. Om privacyredenen wil COA niets kwijt over deze persoon. Het is ook niet duidelijk of deze man in zijn nieuwe opvangplaats in contact kan staan met kinderen. Het azc van Bellingwolde biedt tijdelijk opvang aan meer dan 300 asielzoekers. Het merendeel van de bewoners komt uit Syrië en Eritrea.