Gunning wordt tóch topcommissaris Schiphol

Ze had haar handen al vol aan rebellerende studenten en zag er daarom in maart vanaf. Maar vanochtend heeft Schiphol Group het officieel bekendgemaakt: Louise Gunning (64), oud-bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, wordt per 1 september toch president-commissaris bij Schiphol.

Studenten en docenten keerden zich begin dit jaar tegen het ‘rendementsdenken’ en het gebrek aan inspraak op de universiteit. Twee universiteitsgebouwen, het Bungehuis en het Maagdenhuis, werden bezet en door de ME ontruimd. Het onbuigzame optreden van Gunning, die een dialoog met de bezetters lange tijd weigerde, leidde tot veel kritiek. Ze stapte op en werd weer hoogleraar gezondheid en maatschappij.

Vorig jaar trad Gunning al toe tot de raad van commissarissen van Schiphol Group (ook eigenaar van de vliegvelden in Rotterdam, Eindhoven en Lelystad). De bedoeling was toen dat ze voorzitter Anthony Ruys in april zou opvolgen. Gunning geeft geen toelichting, ze wil alleen „aan het werk”.

In luchtvaartkringen werd in april kritisch gereageerd op de benoeming van drie commissarissen zonder ervaring in de luchtvaart. Volgens Schiphol is het goed dat andere maatschappelijke domeinen ook vertegenwoordigd zijn.