Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Weer

Hoe New Orleans tien jaar na orkaan Katrina weer opkrabbelt

EPA / David J. Phillip

Hoe gaat het tien jaar na orkaan Katrina met New Orleans? De stad is nog altijd aan het herstellen. In sommige gebieden gaat het beter dan vroeger, in andere juist slechter. The New York Times maakte er een mooie multimediale productie over.

New Orleans is niet per se terug. De stad is veranderd. In een soort grote ‘workshop’, waar verschillende oplossingen voor problemen worden uitgeprobeerd. Op het gebied van huisvesting, onderwijs en sociale mobiliteit. Oplossingen die de hele VS kunnen dienen.

Ruim 1.400 mensen kwamen om bij de orkaan. Duizenden zijn er verhuisd naar andere plekken. In 2013 woonden er bijna 100.000 Afro-Amerikanen minder dan in 2000; de vertrokkenen komen uit alle inkomensgroepen. Ook de blanke populatie is geslonken, met 11.000.

Inwoners over de orkaan en hun stad

In kraakheldere foto’s, mooie video’s en tekst laat de NYT zien hoe verschillende wijken in de stad erbij liggen, tien jaar na de verwoestende orkaan. Inwoners die met de veranderingen te maken hadden, komen in strak gefilmde mini-documentaires aan het woord: degenen die hun kinderen niet in hun eigen buurt kunnen laten opgroeien, omdat de huizen te duur geworden zijn; degenen die zo weinig geld kregen voor hun verwoeste huis dat ze nauwelijks een nieuwe konden bouwen. Te zien is hoe sommige delen van de stad zijn herbouwd en herontwikkeld, terwijl in andere delen mensen aan hun lot zijn overgelaten.

In Tremé, de buurt die jazz ademt, wonen nu vooral rijke mensen. In mid-city zijn de Spaanse arbeiders die de stad weer opbouwden gebleven. In Lower Nine wonen meer dan de helft minder mensen. Het zakendistrict is de plek waar innovatie broeit en jonge ondernemers het straatbeeld veranderen. En Lakeview kwam juist rijker en sterker terug.

Bekijk hier een video van NY Times over New Orleans 10 jaar na Katrina en de multimediale productie.