Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Terreurverdachte Mohamed B. onmiddellijk op vrije voeten

Exterieur van de rechtbank in Rotterdam
Exterieur van de rechtbank in Rotterdam Foto ANP / Robin Utrecht

Mohamed B., die verdacht werd van het voorbereiden van een terroristische aanslag, komt onmiddellijk op vrije voeten. Dat bevestigt de Rechtbank Rotterdam aan NRC. Eerder deze week eiste het Openbaar Miniserie (OM) nog vier jaar tegen hem.

Waarom B. op vrije voeten komt, moet nog blijken. De uitspraak is 8 september. Een woordvoerder van de rechtbank zegt:

“Maar in algemene zin is het zo dat rechtbanken dit doen als er ofwel sprake is van een vrijspraak, ofwel van een opgelegde straf die lager is dan de tijd die deze meneer al in voorarrest heeft doorgebracht: iets meer dan 11 maanden.”

Het is dus nog niet duidelijk of B. schuldig wordt bevonden. Volgens het OM heeft hij een aanslag in Nederland op agenten en militairen voorbereid. Hij werd vorig jaar oktober gearresteerd, na een tip van de AIVD. In online chats deed hij zich voor als iemand die voornemens was naar Syrië te vertrekken. Hij vroeg meerdere malen om instructievideo’s waarin getoond werd hoe je een bom vervaardigt. Bij zijn aanhouding had B. ook een handleiding om een explosief te maken in bezit.

Volgens het OM is hij een terrorist, volgens zijn advocaat André Seebregts is hij een fantast.