Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

SNS Bank gaat verder als zelfstandige bank

Exterieur van het hoofdkantoor van de SNS bank bij avond.
Exterieur van het hoofdkantoor van de SNS bank bij avond. Foto ANP / Lex van Lieshout

SNS Bank gaat verder als zelfstandige bank en wordt definitief los geknipt van moederbedrijf SNS Reaal. Dat heeft het ministerie van Financiën vandaag laten weten.

De Nederlandse staat koopt voor 2,7 miljard euro de aandelen over van de bank. SNS Reaal werd inclusief SNS Bank in februari 2013 genationaliseerd. Dat was toentertijd nodig omdat de vastgoedtak het bedrijf in grote economische problemen had gebracht. De staat wil dat de genationaliseerde bank uiteindelijk weer wordt teruggebracht naar de markt.

NLFI

De aandelen worden nu ondergebracht bij NL Financial Investments (NLFI). Die stichting werd in 2011 speciaal in het leven geroepen om aandelen van genationaliseerde financiële instellingen te beheren. Het NLFI heeft ook de aandelen van ABN Amro onder zijn hoede. Voor de klanten en het personeel van SNS verandert niets door de aandelenovername.

De berichten van het losmaken van SNS Bank van de holding SNS Reaal volgt op goed nieuws. Gisteren presenteerde het concern een nettowinst van 244 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2015. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor.

Verzekeringstak al eerder verkocht

Het verzekeringsonderdeel Vivat werd al eerder dit jaar verkocht. Dat ging voor 150 miljoen over naar het Chinese Anbang.