Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Schade Maagdenhuisbezetting wordt niet verhaald op activisten

Sympathiserende actievoerders voor het Bungehuis, dat eerder dit jaar werd bezet.
Sympathiserende actievoerders voor het Bungehuis, dat eerder dit jaar werd bezet. Foto ANP / Evert Elzinga

De actievoerders die eerder dit jaar voor ruim zes ton schade veroorzaakten aan meerdere gebouwen van de Universiteit van Amsterdam, waaronder het Maagdenhuis en het Bungehuis, hoeven die niet te vergoeden. Dat schrijft minister Jet Bussemaker (Onderwijs, PvdA) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De UvA wil graag vasthouden aan de constructieve sfeer waarin nu samen met studenten wordt gewerkt aan een hervormingsagenda. Een flinke geldboete zou dit in gevaar kunnen brengen. Ook vond de universiteit een onderzoek naar de veroorzakers van de schade te duur en wees er tevens op dat veel mensen op een vreedzame manier actie voerden. Overigens wordt de schade ter waarde van 668.000 euro vergoed door de verzekeraar van de UvA. Bussemaker:

“Ook de verzekeraar achtte het niet opportuun om de schade te verhalen op de bezetters en heeft het volledige bedrag uitgekeerd, onder aftrek van het eigen risico. Daarmee is de zaak voor de UvA afgerond en zal de universiteit zich nu vooral richten op de hervormingsagenda en de dialoog daarover met de academische gemeenschap.”

Bussemaker is positief over de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. Zij zegt dat nu al vooruitgang wordt geboekt met de hervormingen bij het onderzoeksinstituut.

Protesten tegen rendementsdenken en Gunning

Studenten en docenten keerden zich vanaf half februari met geruchtmakende acties tegen het ‘rendementsdenken’ en het gebrek aan inspraak op de universiteit. Twee universiteitsgebouwen, het Bungehuis en het Maagdenhuis, werden bezet en door de ME ontruimd. De actievoerders eisten het vertrek van bestuursvoorziening Louise Gunning.

Het onbuigzame optreden van Gunning, die lange tijd weigerde de dialoog met de bezetters aan te gaan, leidde tot veel kritiek. Op 18 april stapte ze op als bestuursvoorzitter en werd zij weer universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij.

Vanochtend werd bekend dat Gunning vanaf september toch president-commissaris bij Schiphol wordt. In maart wees zij die functie nog af, zodat zij zich volledig op de onvrede bij de bezetters kon richten.