Veel reizen voor je werk – hoe hou je dat vol?

Het klinkt als één groot feest: veel reizen voor je werk. Maar, zo schrijven twee professors van Surrey en Linnaeus University in een onderzoek dat begin deze maand uitkwam: het leven van een zakenreiziger is niet alleen maar een pretje. Zowel lichamelijk (jetlags, ongezond eten) als geestelijk (reisstress) zijn de nadelen van veel reizen niet te onderschatten.

Hoe houd je als reiziger de zaken op een rijtje? Tips van ervaringsdeskundigen:

1. Boek minstens een viersterrenhotel

Een goed bed kun je ook in mindere hotels vinden, maar internet niet (altijd). En voor een stressloze zakenreis is internet “absoluut een must”, zegt Paul Grootings, verantwoordelijk voor DVP Group in Azië - een evenementenbureau met locaties in onder meer Amsterdam, Singapore en Shanghai.

“Stel: in die laatste paar minuten voordat je naar een meeting gaat, moet je iets downloaden wat je ‘s nachts toegestuurd hebt gekregen van een collega aan de andere kant van de wereld. Als dat niet gaat, kun je jezelf wel voor je hoofd slaan voor die vijftig euro die je hebt willen besparen.”

2. Geen alcohol

Het is verleidelijk: een teug whiskey om in het vliegtuig in slaap te komen. Maar, zegt zakenreisexpert Charles van Zetten, beter vermijd je alcohol op je vlucht. Ten eerste droog je ervan uit. En dat wil je niet hebben, omdat hoog in de lucht vliegen al uitdrogend is. Ten tweede moet je op zakenreizen fris voor de dag komen. Dan helpt alcohol niet.

3. Ga niet rechtstreeks vanuit het vliegtuig naar die meeting

Volgens veelreiziger Grootings van DVP Group is het sowieso belangrijk om wat vrije tijd in te plannen tussen aankomst van je vliegtuig en de meeting of congres waar je vervolgens heen gaat.

“Ga na een lange vlucht eerst even ergens eten voordat je doorgaat naar je zakelijke verplichtingen. Dan heb je even een moment rust en kun je de bijeenkomst voorbereiden.”

4. Geen dutjes overdag

De congressen, vergaderingen en bijeenkomsten die je gaat bezoeken, zijn – logisch – allemaal in het dagritme van het nieuwe land waar je aankomt. Het is dus belangrijk je daar meteen op aan te passen, zegt zakenreisexpert Van Zetten. Kom je ’s ochtends aan in de Verenigde Staten? Neem dan een ontbijt. En vermijd dat dutje overdag, hoe zwaar je oogleden ook zijn. Van Zetten:

“Daar word je alleen maar vermoeider van.”

5. Kijk kritisch naar je reis

Steeds meer Nederlandse bedrijven vragen zich af of een zakenreis überhaupt nog wel nodig is. Uit de meest recente cijfers van het ContinuZakenreisOnderzoek van het NBTC blijkt dat in 2013 in Nederland 8,5 miljoen zakenreizen werden ondernomen; een daling van 12 procent ten opzichte van twee jaar ervoor. Veel bedrijven bezuinigen op zakenreizen.

De belangrijkste reden voor een zakenreis is een vergadering. En juist op dat gebied valt tegenwoordig veel te winnen, zegt een woordvoerder van Unilever. Bij de multinational zijn ze de afgelopen jaren steeds kritischer gaan kijken naar het zakenreisbeleid. Voor de kosten, maar ook voor de gezondheid van de werknemers en de schade voor het milieu.

De woordvoerder van Unilever:

“De technologie is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat je niet meer altijd fysiek bij vergaderingen aanwezig hoef te zijn. In plaats daarvan organiseren wij vaak videoconferenties. Dat werkt perfect.”

    • Guus Ritzen