Onderzoek naar kindermisbruik in azc

De politie onderzoekt of drie kinderen seksueel zijn misbruikt in het asielzoekerscentrum van Bellingwolde, Groningen. Woensdag kreeg de politie melding dat een van de asielzoekers, een meisje van 6, haar moeder zou hebben verteld te zijn misbruikt door een mannelijke medebewoner. Die avond heeft de politie gesproken met de ouders van het kind, zegt een politiewoordvoerder. De politie heeft na het bezoek forensisch onderzoek ingesteld. Kort na de eerste melding zijn nog twee meldingen binnengekomen van seksueel misbruik, bij twee andere kinderen in het azc. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar wil niet in detail treden. Verscheidene bewoners van het centrum hebben deze krant verteld dat vier kinderen door een man zijn meegenomen naar de wc en daar zijn uitgekleed en misbruikt. De politie heeft nog geen verdachte aangehouden. Het onderzoek loopt en er moeten nog verhoren plaatsvinden met de kinderen. De woordvoerder van het COA liet gisteren weten dat de man is overgeplaatst naar een ander asielzoekerscentrum. Het is niet duidelijk of hij in zijn nieuwe opvangplaats in contact kan staan met kinderen. In het azc van Bellingwolde zitten ruim 300 asielzoekers.