Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

71 dode vluchtelingen geborgen uit vrachtwagen Oostenrijk

De Oostenrijkse politie heeft de lichamen van meer dan zeventig vluchtelingen geborgen uit het laadruim van de truck die gisteren langs de snelweg werd gevonden.

De vrachtwagen waarin de lichamen van de vluchtelingen werden gevonden, langs de snelweg A4 bij het Oostenrijkse Parndorf.
De vrachtwagen waarin de lichamen van de vluchtelingen werden gevonden, langs de snelweg A4 bij het Oostenrijkse Parndorf. Foto: EPA / Herbert P. Oczeret

De Oostenrijkse politie heeft de lichamen van 71 vluchtelingen geborgen uit het laadruim van de truck die gisteren langs de snelweg werd gevonden. Dat maakte het Oostenrijkse ministerie van Binnenlandse Zaken zojuist bekend op een persconferentie.

Onder de doden zijn 59 mannen, 8 vrouwen en 4 kinderen. Ze zijn naar alle waarschijnlijkheid gestikt. De vluchtelingen kwamen waarschijnlijk uit Syrië. De politie vond een Syrisch reisdocument in het laadruim.

De Hongaarse politie heeft inmiddels bevestigd drie Bulgaren en een Afghaan te hebben aangehouden. Ook zijn er diverse huiszoekingen verricht en is een twintigtal getuigen ondervraagd.

Veelgebruikte route voor mensensmokkel

De vrachtwagen werd gisteren aangetroffen op de vluchtstrook langs de snelweg A4 bij Parndorf, richting de grens met Hongarije. Deze snelweg, die loopt tussen de Hongaarse hoofdstad Boedapest en de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, wordt veel gebruikt door mensensmokkelaars. De truck zou al sinds woensdag geparkeerd staan, de chauffeur was nergens te bekennen.

Het is niet zeker hoe lang de lichamen in de truck hebben gelegen. Volgens een woordvoerder van de Oostenrijkse politie waren de vluchtelingen mogelijk al dood toen ze de grens over kwamen. De lichamen waren in staat van ontbinding toen ze werden ontdekt.

kaartjeoostenrijk

Lees de reportage van correspondent Roeland Termote: Hoe ze hier kwamen weet niemand nog