Arrestaties om truck vol doden

De gisteren langs een snelweg ontdekte vrachtwagen met dode vluchtelingen bevatte 71 lijken, zo heeft de Oostenrijkse politie vanmorgen bekendgemaakt.

In Hongarije zijn in verband hiermee drie leden van een smokkelnetwerk gearresteerd: een Hongaar en twee Bulgaren, van wie één van Libanese afkomst. Tegen een vierde verdachte, de vermoedelijke opdrachtgever, loopt een Europees arrestatiebevel.

De koelwagen stond op de vluchtstrook van een snelweg tussen Hongarije en Oostenrijk, bij het stadje Parndorf. De slachtoffers waren volgens de politie 59 mannen, acht vrouwen en vier kinderen. Gevonden documenten suggereren dat zij afkomstig zijn uit Syrië.

De afgelopen maanden hebben vele tienduizenden vluchtelingen geprobeerd via de Westelijke Balkanroute (Griekenland-Macedonië-Servië-Hongarije) de EU binnen te komen.

Volgens de Libische kustwacht zijn gisteren ongeveer tweehonderd bootvluchtelingen omgekomen toen hun volgepakte boot omsloeg.