Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM: Bandidos is een criminele organisatie

De Bandidos Motorcycle Club is een criminele organisatie die zich inlaat met drugshandel, intimidatie en openlijk geweld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag vastgesteld bij een rechtszitting tegen zestien verdachten.

Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht.
Leden van de motorclub Bandidos arriveren bij de rechtbank in Maastricht. Foto ANP / Jean-Pierre Geusens

De Bandidos Motorcycle Club is een criminele organisatie die zich inlaat met drugshandel, intimidatie, afpersing en openlijk geweld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vandaag vastgesteld bij een rechtszitting tegen zestien verdachten, meldt het ANP.

De verdachten werden in mei gearresteerd bij een grote politieactie, die volgde op een langlopend onderzoek naar Bandidos. Hierbij werd ook voorman Harrie Ramakers opgepakt. Bij doorzoekingen in Limburg, Noord-Brabant, België en Duitsland werden onder andere een drugslab, vier gestolen auto’s en veel wapens, waaronder vijf raketwerpers, gevonden.

Ook onderzoek naar wapenhandel in Bosnië

Ramakers was eerder verdachte in twee zware strafzaken die vier moorden omvatten. Naast de genoemde delicten waarvan de motorbendeleden verdacht worden, doen de Bosnische autoriteiten ook onderzoek naar wapenhandel door de Limburgse Bandidosleden.

Een groep Bandidos zou een aspirant-lid in Alkmaar, die een schuld van 6000 euro had, hebben bedreigd en afgeperst. Ook in Helmond, Eindhoven en Den Bosch zouden clubleden zich schuldig hebben gemaakt aan afpersing.

Gewelddadige strijd

De Bandidos staat op de landelijke lijst van zogeheten Outlaw Motorcycle Gangs van de overheid. De aanpak van deze bendes heeft een hoge prioriteit voor gemeenten en justitie. Leden worden op grote schaal verdacht van betrokkenheid bij criminele activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Motorbendes moeten straf- of civielrechtelijk worden aangepakt, zei minister Ard Van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD). Lukt dat niet, dan moet de wet worden gewijzigd om effectiever te kunnen optreden of zulke clubs te kunnen verbieden.

De spanning rond motorbendes in Limburg liep eerder dit jaar hoog op. Bij een confrontatie tussen vijftien Bandidos en drie Red Devils [een supportclub van de Hells Angels] in Sittard vielen begin deze maand drie gewonden. Politiechef Gery Veldhuis zei daar tegenover NRC over:

“Dan volgt vrijwel zeker nieuw geweld. Ik weet zeker dat we met onze acties de afgelopen weken narigheid hebben weten te voorkomen.”

Pogingen om motorclubs te verbieden liepen eerder spaak. In de zaak tegen een Harlingse afdeling van de Hells Angels bepaalde de Hoge Raad in 2009 dat crimineel gedrag van individuele leden de vereniging niet mocht worden aangerekend.