Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Niet in topvorm, toch weer de beste

De dagen van Usain Bolt zijn geteld, gonsde het na een mager voorseizoen. Maar als het echt moet, staat hij er nog steeds.

Usain Bolt werd tijdens het uitlopen na de finale van de 200 meter aangereden door een cameraman op een Segway.
Usain Bolt werd tijdens het uitlopen na de finale van de 200 meter aangereden door een cameraman op een Segway. Foto ROLEX DELA PENA/EPA

Waarin andere sprinters maar niet slagen, lukte gisteren wel een Chinese cameraman: Usain Bolt onderuit halen. De man raakte tijdens de ereronde van de Jamaicaan, na diens wereldtitel op 200 meter, uit balans op zijn Segway en sleurde Bolt in zijn val mee. De sprinter kwam lelijk neer, maar zei na afloop slechts lichte schrammen te hebben opgelopen.

Bolt, die op de 200 meter in Beijing zijn vierde wereldtitel op rij won, kon er de humor wel van inzien nadat hij was bekomen van de schrik. Hij zei op de persconferentie met een knipoog dat zijn uitdager Justin Gatlin de cameraman had omgekocht. Waarop de Amerikaanse nummer twee riposteerde: „Dan wil ik mijn geld terug, want ik had hem gevraagd om jou vóór de race omver te rijden.”

Na de eerdere titel van Bolt op de 100 meter reageerden beide topsprinters nog narrig op elkaar. Maar na de 200 meter in het Vogelnest waren ze juist opvallend vriendelijk voor elkaar. Gatlin, die na zijn toptijden van de afgelopen maanden als favoriet naar Beijing was gekomen, had zich neergelegd bij de dominantie van Bolt.

De Jamaicaan heeft na een onzichtbare aanloop naar de WK in twee gouden races de sprintorde hersteld. Was het verschil met Gatlin op de 100 meter één honderdste van een seconden, over 200 meter sloeg Bolt een ruim gat van negentien honderdsten. En dan bolde hij de laatste meters nog uit ook.

De tsaar van de sprint is terug. En hoe. In aanloop naar de WK bestonden er gereden twijfels over Bolts fysieke gesteldheid in combinatie met zijn oplopende leeftijd. De 29-jarige sprinter was verre van fit, verscheen amper op wedstrijdbanen en liep tijden die beneden zijn niveau lagen. Er zoemde al rond dat de dagen van de grote sprinter Bolt geteld waren.

Die aanname is maar op één manier te weerleggen: winnen op een groot podium. En dat deed Bolt, die in Beijing zijn tiende WK-medaille won. Een record waarmee hij Carl Lewis en Michael Johnson passeerde, die in totaal negen WK-medailles wonnen.

Bolt had nooit aan zichzelf getwijfeld, zei hij. Wel erkende de Jamaicaan niet in topvorm naar Beijing te zijn gekomen. Verklaarbaar na zijn sukkelend voorseizoen. Recordtijden had hij uit zijn hoofd gezet. Hij wilde alleen winnen, voor zichzelf, voor de mensen in hem geloofden en aan hem twijfelden, maar vooral voor Jamaica, dat hij dit weekeinde aan goud op de estafette (4x100 meter) wil helpen.

Van Gatlin was op de 200 meter meer tegenstand verwacht. Maar de 33-jarige atleet, die in Beijing gek wordt van de onophoudelijke verwijzingen naar zijn dopingverleden – en om die reden de Britse pers boycot – zei dat de vermoeidheid had toegeslagen. Twee races inclusief alle voorronden hakken erin op zijn leeftijd, stelde Gatlin.

Van opgeven wil de Amerikaans veteraan niet weten, ook al wordt hij in delen van de wereld als een paria behandeld. Gatlin zegt te veel plezier in zijn sport te hebben om te stoppen. Financiële motieven spelen ook een rol, maar dat liet Gatlin onbesproken. Alleen dat hij zeker doorgaat tot de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio.