Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Net zeewater, maar dan warm

Foto Asmaa Waguih/Reuters
Foto Asmaa Waguih/Reuters

Het lijkt een beetje water naar de zee dragen, het zand scheppen dat de man op de foto doet. En daar stopt de gelijkenis niet. Zometeen, op het heetst van de dag, komen mensen hier in Egypte medicinale baden nemen. Het warme woestijnzand schijnt heilzaam te zijn voor mensen die lijden aan reuma, gewrichtspijn, onvruchtbaarheid of impotentie, volgens de lokale bevolking. Patiënten die verlichting zoeken worden tot hun nek toe begraven in het zand, in een kuil zoals de man hiernaast graaft. Voorafgaand aan hun zandbad zoeken ze verkoeling in de schaduw op de binnenplaats van een nabijgelegen motel, waar ze een voetmassage krijgen. Eenmaal ingegraven, krijgen ze een handdoek in hun nek en een afdak boven hun hoofd tegen de zon. De temperatuur van de lucht was ongeveer 46 graden toen de foto’s werden genomen, in het zand was het mogelijk nog warmer. Patiënten blijven 10 tot 15 minuten in het zand. Daarna drinken ze kruidenthee in tenten die werken als een sauna, om bij te komen van de traditionele behandeling. Na afloop krijgen ze schone kleren, douchen mag niet gedurende drie dagen.