Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Maarten van Rossum heeft duizend advertenties op Marktplaats

Maarten van Rossum in zijn opslag omringd door spullen die hij op Marktplaats verkoopt.
Maarten van Rossum in zijn opslag omringd door spullen die hij op Marktplaats verkoopt. Foto via Maarten van Rossum

Deze zomer verschijnt in NRC een reeks ongewone Marktplaatsverhalen. Dit is aflevering 3.

Op dit moment heeft Maarten van Rossum 756 advertenties op Marktplaats staan. In de afgelopen vier jaar heeft Van Rossum (28) uit Lopik zo’n zestig keer de vraag gekregen of hij zijn handtekening wilde meesturen met hetgeen hij verkocht. In een boek bijvoorbeeld. “Want ik ben groot fan van u op televisie”, schreven ze er dan bij. Maar hij is niet dé Maarten van Rossem van tv, wiens achternaam met een “e” is in plaats van met een “u”.

Afspraak in een hotel

Zijn leukste miscommunicatie in deze was met iemand van de publieke omroep, vertelt hij.

“De man mailde dat hij met zijn maîtresse in een sportauto van Texel naar huis reed en op de radio hoorde dat Maarten van Rossem zich met de politiek wilde bemoeien, maar niet in de Kamer wilde. Nu wilde hij met me afspreken zodat hij me kon overhalen om wel in de Kamer te gaan.”

Van Rossum vond het maar een pocherige mail en besloot de man “een koekje van eigen deeg” te geven: hij sprak af in een hotel in Utrecht, maar was niet van plan zijn gezicht te laten zien. Later stuurde de man een mailtje dat hij 20 minuten had gewacht.

“Hij schreef dat hij begreep dat ik het erg druk had, maar dat hij graag een nieuwe afspraak wilde maken. Toen heb ik eerlijk gezegd dat ik niet de persoon ben die hij zocht. En dat hij beter onderzoek had moeten doen voordat hij me mailde. De man heeft nooit meer geantwoord.”

Elke ochtend naar kringloopwinkels

Van Rossum handelt in antiek en vintage. Doordeweeks struint hij antiekzaken en kringloopwinkels af om inkopen te doen, in het weekend bezoekt hij rommelmarkten. Gemiddeld heeft hij duizend advertenties tegelijk online staan.

“Na mijn studie sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht had ik geen zin in een kantoorbaan. Mijn oma, opa en moeder handelden in antiek, ik heb de liefde voor oude spullen overgenomen.”

Nu runt hij deze Marktplaatswinkel met zijn moeder. Zij heeft kijk op antiek en porselein, hij zoekt vintage spullen die nu trendy zijn, zoals reclameborden uit de jaren zeventig, typisch jaren vijftig meubels met uitstaande pootjes en opgezette dieren. Van de handel kan hij leven.

“Ik wil een vrij bestaan. Mijn vriendin woont in Parijs en met dit werk ben ik niet gebonden aan één plek. Onlangs ben ik een maand in Frankrijk geweest, dan beantwoord ik de mails vanuit Parijs en pakt mijn moeder de spullen in.”

Maarten van Rossum

Maarten van Rossum. Foto via Maarten van Rossum

Ook een bijzonder Marktplaatsverhaal? Klik op de knop ‘Mail de redacteur’ onderaan dit artikel.