Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Louise Gunning wordt toch president-commissaris bij Schiphol

Foto ANP / Remko de Waal

Louise Gunning (64) wordt per 1 september toch president-commissaris bij Schiphol. In maart zag Gunning, op dat moment bestuursvoorzitter van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam, af van deze functie. Zij wilde toen al haar tijd besteden aan het beteugelen van de onvrede aan de UvA.

Studenten en docenten keerden zich vanaf half februari met geruchtmakende acties tegen het ‘rendementsdenken’ en het gebrek aan inspraak op de universiteit. Twee universiteitsgebouwen, het Bungehuis en het Maagdenhuis, werden bezet en door de ME ontruimd. Het onbuigzame optreden van Gunning, die lange tijd weigerde de dialoog met de bezetters aan te gaan, leidde tot veel kritiek. Op 18 april stapte ze op als bestuursvoorzitter en werd zij weer universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij.

Luchtvaartkennis

Vorig jaar trad Gunning toe tot de raad van commissarissen van Schiphol Group (in Nederland ook eigenaar van de vliegvelden in Rotterdam, Eindhoven en Lelystad), met de bedoeling om in april voorzitter Anthony Ruys op te volgen. Dat plan ging door het UvA-rumoer niet door. De acht commissarissen hebben gisteren besloten dat er nu geen reden meer is om de benoeming niet alsnog door te laten gaan. Gunning wil de stap niet toelichten, ze wil alleen “aan het werk”. In luchtvaartkringen werd in april kritisch gereageerd op de benoeming van drie nieuwe commissarissen zonder enige luchtvaartervaring. Volgens Schiphol beschikken twee zittende commissarissen over voldoende luchtvaartkennis en is het goed dat andere maatschappelijke domeinen ook vertegenwoordigd zijn.

Kundig bestuurder

Louise Gunning-Schepers was van 1 april 2012 tot 19 april 2015 voorzitter van het college van bestuur van de UvA en de HvA. Tot aan het uit de hand gelopen UvA-protest begin dit jaar stond zij bekend als een kundig bestuurder. Eerder was zij voorzitter van de Gezondheidsraad en bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC). In de periode voor en na haar CvB-voorzitterschap was zij universiteitshoogleraar Gezondheid en Maatschappij aan de UvA. In 2011 leidde ze de commissie die onderzoek deed naar de misstanden in kinderdagverblijf het Hofnarretje. Ze is lid van de PvdA.