Handelaren klagen ‘de nieuwe Oscar Murillo’ aan

Werk van Ibrahim Mahama.
Werk van Ibrahim Mahama. Foto Alex John Beck (Artsy).

Een Amerikaanse en een Ierse kunsthandelaar hebben een rechtszaak aangespannen tegen een jonge Ghanese kunstenaar die zij eerder via internet ‘ontdekten’ en aanprezen als „de nieuwe Oscar Murillo”. Zij betichten hem van contractbreuk, omdat hij heeft verklaard dat bijna driehonderd werken die zij onder zijn naam willen verkopen, niet door hem gemaakt zijn.

Ibrahim Mahama (28) maakt installaties waarbij hij wanden en vloeren bedekt met tapijten van jute zakken. Zijn werk werd getoond in de Saatchi Gallery en dit jaar maakte hij een grote installatie voor de hoofdtentoonstelling op de Biënnale van Venetië.

Kunsthandelaar Stefan Simchowitz (Los Angeles) zegt dat hij Mahama in 2014 samen met de Ierse kunsthandelaar Jonathan Ellis King 148.500 euro heeft gegeven. In ruil daarvoor zou de kunstenaar hun toestemming hebben gegeven om vier wandtapijten op te delen in bijna 300 kleine werken. Daarvan verkochten ze er 27, voor gemiddeld 16.700 dollar per stuk. Op basis daarvan stellen zij dat de overige werken die ze nog in opslag hebben 4,45 miljoen dollar waard zijn. Dat geld zouden ze nu mislopen omdat Mahama stelt dat de werken niet authentiek zijn. Ze eisen dat hij alsnog toegeeft dat hij ze heeft gesigneerd.