Franse grootgrutter belooft einde aan verspilling

Michel-Edouard Leclerc had het gevoel dat hij aan het begin van het nieuwe schooljaar door de juffrouw voor de klas werd geroepen. „Daar ben ik op mijn 63ste te oud voor”, klaagde de Franse grootgrutter vóór een ontmoeting gisteren met socialistisch politica Ségolène Royal, de schoofjuf in kwestie.

De minister van Milieu heeft in de aanloop naar de klimaattop eind dit jaar in Parijs de strijd aangebonden met verspilling van voedsel. Zij wil dat supermarkten meer doen om te voorkomen dat voor consumptie geschikt eten in vuilcontainers verdwijnt of zelfs met chloor wordt overgoten.

Uit een recent rapport blijkt dat per Fransman jaarlijks 82 tot 146 kilo voedsel wordt weggegooid – een schok in het land dat zich nog altijd als centrum van de culinaire cultuur ziet. Omdat een wet tegen het vernietigen van levensmiddelen technisch onmogelijk bleek, hoopt Royal nu op ‘vrijwillige’ medewerking van de supermarkten.

Maar huishoudens zijn de grootste verspillers. Die gooien volgens hetzelfde rapport 33 tot 54 kilo eten per jaar weg. De supermarktketens hebben al jaren overeenkomsten met voedselbanken, zegt Leclerc. Royal, vindt hij, bedrijft „spektakelpolitiek”. Zonder verder morren hebben hij en de andere grote supermarktketens met haar plannen ingestemd.