Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Kim Jong-un noemt akkoord met Zuid-Korea een mijlpaal

Kim Jong-Un doet een inspectie op een boerderij.
Kim Jong-Un doet een inspectie op een boerderij. Foto AFP / KCNA

Een mijlpaal, zo noemt Kim Jong-un het akkoord dat Noord-Korea en Zuid-Korea deze week hebben gesloten. Volgens de Noord-Koreaanse leider maakt het de weg vrij voor minder militaire spanning en betere banden tussen de landen. Met het akkoord werd een oorlog, waar beide landen op aan leken te sturen, afgewend.

Kim Jong-un tegenover het Noord-Koreaanse persbureau KCNA:

“De gezamenlijke verklaring is een cruciale mijlpaal voor het bezweren van de acute militaire spanningen en zet de Koreaanse relaties op het spoor van verzoening en vertrouwen.”

Noord-Korea heeft beloofd niet meer te provoceren. Zuid-Korea stopt met het uitzenden van anti-communistische boodschappen. Ook gaan de landen weer families herenigen die sinds de Koreaanse Oorlog gescheiden van elkaar leven.

Een marathonoverleg van drie dagen

De delegaties van Noord- en Zuid-Korea waren al sinds zaterdag in overleg over een verdrag. Die dag werd er maar liefst tien uur overlegd, gevolgd door een vergadering van 21 uur gisteren. De gesprekken vonden plaats in het speciaal voor dergelijk overleg ingerichte grensdorp Panmunjom.

Officieel verkeren beide landen nog altijd in oorlog. De Koreaanse Oorlog (1950 - 1953) eindigde namelijk niet in een vredesverdrag, maar in een wapenstilstand die nu al ruim zes decennia aanhoudt. Hoewel er in die 62 jaar geregeld schermutselingen en aanvallen over en weer hebben plaatsgevonden, is een echte strijd tussen Noord- en Zuid-Korea tot nu toe altijd uitgebleven.