Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Kijken: drone filmt rustende monnik op windmolen

Het valt als monnik in de gesjeesde 21e-eeuwse maatschappij niet altijd mee om een plek te vinden waar rust en bezinning centraal staan. Maar deze benedictijn maakte het wel heel bont om dichterbij God te zijn. Hij klom in het Amerikaanse Rhode Island in een windmolen van 53 meter.

https://www.youtube.com/watch?v=KX8cuGiQb4Y

Maar zelfs tientallen meters boven de Aarde valt het niet mee om de eenzaamheid te vinden. Een Amerikaan die in de omgeving van zijn vakantie genoot was met zijn drone aan het spelen toen hij broeder Joseph Byron opmerkte. Hij begon gelijk te filmen en met het vliegtuigje om de monnik, die met een kalme blik naar de camera zwaait, heen te draaien.

Irritant

Byron zei de drone aanvankelijk interessant te vinden, maar begon het zoemen op den duur irritant te vinden. De benedictijn beklimt de windmolen sinds 2006 wel vaker, naar eigen zeggen omdat hij van het uitzicht geniet. Byron is naast geestelijke ook werkzaam op een school in de omgeving.

Tot zijn vreugde namen enkele oud-leerlingen na het zien van de video contact op met Byron. Maar ook tal van andere mensen vallen de monnik nu lastig. De video is inmiddels dan ook al meer dan een miljoen keer bekeken.

Geen angst

De monnik zei tegenover de lokale Providence Journal dat hij nog nooit bang is geweest om naar beneden te vallen. Wel heeft alle aandacht hem doen besluiten om een tijdje te wachten voor hij de windmolen weer opgaat. Voor iemand die gewend is zich op het eeuwige te richten, moet dat ongetwijfeld geen probleem zijn.