Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Intiem over transgenders

De Japanse fotograaf Momo Okabe won dit jaar de Paul Huf Award, een prijs die fotografiemuseum Foam elk jaar uitreikt aan een talentvolle fotograaf onder de 35. Okabe won de prijs voor haar opmerkelijk intieme projecten Bible en Dildo. Okabe fotografeerde twee transgender geliefden tijdens hun transformatie. Ze ging mee tijdens de operatie voor de sekseverandering en documenteerde het verwijderen van de baarmoeder in Thailand. Mede doordat de twee geliefden zich blootgaven aan Okabe werpt Dildo een gevoelige blik op een complex sociaal onderwerp. Met Bible laat Okabe de dood zien. Je ziet onder andere foto’s van de regio Miyagi na de aardbeving bij Fukushima in 2011. Over veel van haar foto’s hangt een soort dromerige waas, en toch toont vooral het werk uit Dildo een rauwe intimiteit.