Grootste stijging in uitzendwerk in vijf jaar

De groei van de werkgelegenheid voor uitzendkrachten heeft zich in het tweede kwartaal doorgezet. Het aantal uitzenduren steeg met 3,2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder: de sterkste toename in bijna vijf jaar. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekendgemaakt.

Werkgevers geven steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste baan, volgens het CBS. Het aantal uren in langlopende contracten, zoals detachering en payrolling, is toegenomen met bijna 4 procent. Het aantal kortlopende contracten nam ook toe: met 2,1 procent, de grootste stijging in vier jaar tijd.

Het CBS maakte eerder deze maand al bekend dat het herstel van de arbeidsmarkt doorzet. Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn er 19.000 banen bijgekomen. Het aantal werklozen is in drie maanden tijd gedaald met 22.000. In juli waren er in totaal 603.000 mensen werkloos, 6,8 procent van de beroepsbevolking.

Ondanks het herstel van de arbeidsmarkt is het aantal mensen met een bijstandsuitkering in de eerste helft van dit jaar toegenomen, heeft het CBS vanochtend gemeld. Maar de groei van het aantal bijstandsgerechtigden neemt wel geleidelijk af.

Eind juni zaten in totaal 447.000 mensen in de bijstand. In de eerste helft van dit jaar ging het om een groei van 4 procent. In dezelfde periode in 2013 ging het om een groei van 8 procent en vorig jaar om ruim 6 procent.