Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Drive

(Nicolas Winding Refn, 2011). Mecanicien en stuntman Ryan Gosling rijdt ‘s nachts als vluchtautobestuurder door de ‘mean streets’ van L.A. De tragische held dreigt vermalen te worden tussen de criminele baas van zijn garage, zijn platonische liefde voor zijn buurvrouw en zijn onderdrukte agressie. Het door Gosling gespeelde hoofdpersonage is gemodelleerd naar Alain Delon in Jean-Pierre Melvilles Le samouraï. Beiden zijn stoïcijnse professionals die zwijgend, onthecht en zonder enige expressie hun werk doen in het criminele circuit.