Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

20,000 Days on Earth

(Iain Forsyth en Jane Pollard, 2014). „Dit is mijn 20.000ste dag op aarde” horen we Nick Cave in voice-over zeggen als hij uit bed stapt. De film die zijn titel aan deze uitspraak ontleent, volgt hem zogenaamd op deze dag maar dat is een van de vele rookgordijnen die wordt opgeroepen. 20,000 Days on Earth is een fascinerende film die de waarheid liegt. Een groot deel is in scène gezet en toch komt hij dicht bij de Australische zanger/schrijver Nick Cave, iemand die zelf ook niet vies is van mystificaties.