While you were sleeping... in the US

Een op de zeven mensen op aarde zat maandag op Facebook - en dat is kassa voor Zuckerberg

Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Facebook bereikte maandag een belangrijke mijlpaal in zijn elfjarige bestaan, meldt Quartz. Trotse CEO en oprichter Mark Zuckerberg liet in een post weten dat er op die dag 1 miljard mensen inlogden op het sociale netwerk. Dat is een op de zeven mensen in de wereld. Zuckerberg:

On Monday, 1 in 7 people on Earth used Facebook to connect with their friends and family.

When we talk about our financials, we use average numbers, but this is different. This was the first time we reached this milestone, and it’s just the beginning of connecting the whole world.

I’m so proud of our community for the progress we’ve made. Our community stands for giving every person a voice, for promoting understanding and for including everyone in the opportunities of our modern world.

A more open and connected world is a better world. It brings stronger relationships with those you love, a stronger economy with more opportunities, and a stronger society that reflects all of our values.

Thank you for being part of our community and for everything you’ve done to help us reach this milestone. I’m looking forward to seeing what we accomplish together.

In totaal had Facebook in juni zo’n 1,49 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Dat betekent dat het plafond nog lang niet bereikt is. De recente kwartaalcijfers van Facebook spiegelden al voor dat het bedrijf deze maand de psychologische grens van 1 miljard inlogs zou passeren. Dat is niet alleen leuk voor de geschiedenisboeken.

Meer gebruikers betekent voor Zuckerberg ook meer inkomsten. Facebook verdiende in het afgelopen kwartaal 2,9 miljard dollar aan veelal mobiele advertenties. Dat komt neer op zo’n 3,45 dollar per dagelijks actieve gebruiker per kwartaal, rekent Quartz. Als Facebook de cijfers van afgelopen maandag kan vasthouden, wordt het kassa voor Zuckerberg.

Prijzenoorlog tussen telecombedrijven escaleert

Telecombedrijf Sprint neemt de prijzenoorlog met AT&T wel heel erg serieus, schrijft The Wall Street Journal.

Sprint biedt gebruikers van DirecTV- de satelliettelevisieservice die AT&T onlangs voor 49 miljard dollar kocht - een jaar gratis telefonie aan als zij overstappen naar het bedrijf. Dat is een directe aanval op de concurrent, want de hele reden voor het kopen van het televisienetwerk was om gebruikers over te laten stappen naar AT&T. Volgens Kevin Krull, marketingdirecteur van Sprint moet de actie gezien worden als een gebbetje. Krull:

“I think the position to celebrate the merger by offering one of their subscriber bases an attractive offer is just fun”

Volgens The Wall street Journal dreigt de prijzenoorlog om de gunsten van de Amerikaanse mobiele beller echter te escaleren. Vorig jaar begon T-Mobile met het uitgeven van miljoenen dollars om klanten los te weken van concurrenten, dat zorgde voor soortgelijke acties van Spirit, Verizon en AT&T die zich bedreigd voelden.

Experts zetten overigens vraagtekens bij de actie van Sprint. Het bedrijf doet het niet goed in de VS en verloor tot vrij recent nog veel gebruikers. De vraag is dan ook of Spirit er goed aan doet om het geld dat ze in de kas hebben moeten uitgeven aan deze controversiële stunt.

Cijfers van Smith & Wesson knallen

Het gaat goed met wapenfabrikant Smith & Wesson Holding Corp., meldt Bloomberg. Het bedrijf verhoogde gisteravond de winstverwachting voor het fiscale jaar na de presentatie van de cijfers van het eerste kwartaal.

Smith & Wesson denkt in april 2016 een winst van 1,14 tot 1,19 dollar per aandeel te kunnen melden. Dat is een fikse verhoging van de oorspronkelijke verwachtingen van 1,02 tot 1,07 dollar per aandeel. In het eerste kwartaal steeg de winst met 19 procent naar 17,7 miljoen door een piek in de verkoop van wapenaccessoires. Daarnaast groeide de verkoop naar 147,8 miljoen door grotere vraag naar pistolen en jachtgeweren. De aandelen Smith & Wesson stegen op de beurs met 5,4 procent naar 17,10. In totaal groeiden de aandelen dit jaar al met 71 procent.