Poldernieuws

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Boycot tegen Shell matig succes

De actie ‘Veertig dagen zonder Shell’ heeft inmiddels tienduizend deelnemers. Reden voor de Volkskrant om de actie van Greenpeace onder de loep te nemen. Met de boycot wil de milieuorganisatie het oliebedrijf zover krijgen dat het niet meer boort in de Poolzee boven Alaska.

Shell kreeg vorige week de laatste vergunningen die nodig zijn om in Alaska te boren. Volgens Greenpeace is de kans op een ongeluk in het poolgebied 75 procent. Als er een ongeluk gebeurt is de milieuschade niet te overzien.

De boycot vindt alleen in Nederland plaats. Volgens actieleider Faiza Oulahsen is hier één op de vijf tankstations van Shell. Maar volgens de Volkskrant doen de reacties op de website van Greenpeace vermoeden dat het niet de vaste klanten zijn die doorrijden bij een tankstation van Shell. De financiële gevolgen zijn dus gering.

Iens’ nieuwe startup

In september gaat ze weg bij de website die naar haar is vernoemd. Wat Iens Boswijk gaat doen, weet ze nog niet. Het lijkt er wel op dat het weer iets met voeding zal worden, blijkt uit een interview met RTLZ.

Ze laat nog niets los over haar prille plannen, want de ervaring heeft haar geleerd dat die snel door anderen worden overgenomen. Mogelijk begint ze iets nieuws. “Ik vind het leuk om weer zelf startup te zijn.”

Hoewel ze zelf dus liever nog niets vertelt over haar plannen, vindt ze dat het ondernemersklimaat tegenwoordig een stuk opener is dan toen ze met Iens begon.

Er wordt nu veel meer gedeeld, dat was vroeger echt anders. Mensen zijn minder bang en opener. Dat vind ik heel leuk want dan kun je veel sneller allemaal nieuwe dingen bedenken. Je hoeft het niet allemaal in je eentje te doen.

Ien Boswijk richtte haar website 17 jaar geleden op. Op de website worden restaurants beoordeeld. Inmiddels heeft Boswijk de site aan TripAdvisor verkocht.

LTO moet boeren terugbetalen

WLTO, de verzekeringstak van LTO Noord, heeft zich gedragen als een effectenbemiddelaar terwijl het daar ‘onbetwist onvoldoende verstand van had’. Het Financieele Dagblad bericht over deze uitspraak van de de rechtbank Noord-Holland.

WLTO verkocht tussen 2004 en 2006 obligaties aan boeren voor 5.000 euro per stuk. Deze Hypo Notes Securities waren onder meer bedoeld als pensioenvoorziening.

Het recreatiepark dat met dit geld gebouwd werd was Hof van Saksen. De vastgoedontwikkelaar die het park zou aanleggen, Phanos Leisure, ging in 2011 failliet. Daarmee verloren de Hypo Notes hun waarde. In totaal krijgen zeventig boeren van LTO Noord een schadevergoeding met een totale waarde van ruim 4 miljoen euro.