Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Deze Colombiaanse vuilnisman spaarde een bieb van 20.000 boeken bij elkaar

Bibliotheekvestigingen, Nederland telt er dit jaar – ondanks alle bezuinigingen – altijd nog meer dan duizend. De Colombiaanse hoofdstad Bogotá telt er negentien, op een inwonersaantal van 8,5 miljoen. Reden voor een Colombiaanse vuilnisman om zelf een bibliotheek op te richten.

De Colombiaanse Jose Alberto Gutierrez op 19 augustus 2015, in zijn eigen bibliotheek in Bogota, Colombia.
De Colombiaanse Jose Alberto Gutierrez op 19 augustus 2015, in zijn eigen bibliotheek in Bogota, Colombia. AP Photo/Fernando Vergara)

Bibliotheekvestigingen, Nederland telt er dit jaar - ondanks alle bezuinigingen - altijd nog meer dan duizend. De Colombiaanse hoofdstad Bogotá telt er negentien, op een inwonersaantal van 8,5 miljoen. Reden voor een Colombiaanse vuilnisman om zelf een bibliotheek op te richten.

20.000 boeken liggen er inmiddels opgestapeld in het huis van de 53-jarige Jose Alberto Gutierrez. De vuilnisman begon zo’n twintig jaar geleden te sparen. Hij vond boeken bij het grofvuil, in een van de rijkere stadsdelen van de Colombiaanse hoofdstad.

Gutierrez is zelf een groot boekenliefhebber en besloot ze mee te nemen. Nu leent hij de boeken uit aan buurtbewoners die nieuwe boeken niet kunnen betalen, of te arm zijn om lid te worden van een officiële bibliotheek.

Honderd jaar eenzaamheid

Gutierrez maakte nooit zijn school af. Hij kreeg de voorliefde voor het lezen mee van zijn moeder, die hem als kind elke avond voorlas. Tot zijn favoriete schrijvers rekent hij zijn vorig jaar overleden landgenoot Gabriel García Márquez, de Russische schrijver Leo Tolstoj, de Fransman Victor Hugo en de Peruaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa. Zijn lievelingsboek is Honderd jaar eenzaamheid van García Marquez.

Redding

Boeken zijn volgens Gutierrez de “grootste uitvinding” en “het beste dat een mens kan overkomen”. Een land zou in zijn ogen bezaaid moeten zijn met bibliotheekvestigingen. Voor Colombia zijn boeken volgens Gutierrez een “redmiddel”:

“Alle buurten zouden een bibliotheek moeten hebben, op iedere hoek, in alle steden, in alle stadsdelen, an alle plattelandsgebieden. Boeken zijn onze redding. En dat is wat Colombia nodig heeft.”

Gutierrez en zijn thuisbibliotheek

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)

(AP Photo/Fernando Vergara)