While you were sleeping... in Asia

De ene Goldman Sachs is de andere niet

Foto iStock

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Copycat China was toch een cliché geworden? Nee hoor. Na handtassen, horloges en zelfs auto’s is nu een kopie van een bedrijf opgedoken: Goldman Sachs.

South China Morning Post bericht over het financiële bedrijf in Shenzhen. De kopie opereert onder de Engelse, maar ook onder de Chinese naam van het bekendere bedrijf in New York. Volgens de website is het een van Shenzhens grootste kredietverleners. Een handelaar in goud, uit Hongkong, zou de oprichter van het bedrijf zijn.

De ene Goldman Sachs heeft niets te maken met de andere. Mocht het Amerikaanse Goldman Sachs een claim indienen tegen de Chinese kopie, dan geven deskundigen het bedrijf weinig kans. “Het is een kwestie van wie zich als eerste laat registreren in China.”

Putin en Xi tekenen gasdeal

Geen gelegenheid laten de Chinezen en Russen passeren om een paar fijne deals te tekenen. Zo zal tijdens de nationale feestdag op 3 september een grote gasdeal worden gesloten, signaleert China Daily. De Russische president Putin is dan toch in China, bij de herdenking van de overwinning van de Chinezen op de Japanners in 1945.

De Russische ambassadeur sprak over de deal, maar onthulde verder geen details. Volgens kenners zou het kunnen gaan om de 2.800 kilometer lange pijplijn die jaarlijks 30 miljard kubieke meters gas naar de Chinese provincie Xinjiang moet brengen.

De gasdeal is maar één van de meer dan twintig afspraken die kortgesloten zullen worden in de paar dagen die Putin in China is. Andere afspraken zijn volgens de China Daily op het gebied van financiën, transport en energie.

UberChina zamelt miljard dollar in

De Chinese tak van Uber heeft bijna een miljard dollar ingezameld bij regionale investeerders. Het zou de waarde van UberChina op 7,5 miljard dollar brengen, meldt The Wall Street Journal.

Uber is in een felle concurrentiestrijd verwikkeld met de Chinese concurrent Didi Kuaidi. De Amerikanen hebben van de Chinese markt een prioriteit gemaakt. Om uit te breiden in China is een miljard dollar opzij gezet.

Door een apart, Chinees bedrijf op te zetten en de samenwerking aan te gaan met een Chinese partner (Baidu) denkt Ubers CEO de sympathie van de Chinese regering te winnen, zo liet hij eerder dit jaar weten.