Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Dafne Schippers pakt goud op 200 meter sprint

Schippers na het veroveren van het goud.
Schippers na het veroveren van het goud. Foto: AFP Photo / Franck Fife

Tijdens het WK atletiek in de Chinese hoofdstad Peking heeft Dafne Schippers het goud gepakt op de 200 meter sprint. De Utrechtse finishte in 21,63 seconden, een Europees record.

Bij de start was Schippers niet als snelste weg; ze kwam als vierde uit de bocht en vond de versnelling op het rechte stuk. Pas in de laatste meters wist Schippers langszij te komen bij de Jamaicaanse Elaine Thompson. Het is voor het eerst dat Schippers onder de 22 seconden liep.

Kijk hier de race terug.

‘Bizar dit, ik ben gewoon wereldkampioen’

Na de race reageerde Schippers uitgelaten voor de camera van de NOS.

“Ik ben gewoon wereldkampioen. Het is echt heel bizar dit. En dat met zo’n tijd; een Europees record en een Nederlands record. Ik hoopte onder de 22 seconden te lopen, en dat is ook gelukt.”

Het duurde even voordat Schippers de pers te woord kon staan, omdat ze na haar gouden race korte tijd onwel werd. De atlete is niet buiten bewustzijn geweest, maar moest even bij de EHBO-post gaan zitten om bij te komen. Volgens Schippers zelf komt het vaker voor dat ze na de 200 meter onwel wordt.

“Als ik de 200 loop, gaat het bloed uit mijn hersenen en word ik duizelig. Dan heb ik de neiging om om te vallen voor mijn gevoel. Ik merkte tijdens de race al dat het gebeurde. Ik ga dan even zitten, neem wat suikers en dan gaat het wel weer.”

‘Dit is gewoon knetterhard’

Schippers’ coach Bart Bennema glom van trots na de historische race van zijn pupil. Hij sprak tijdens de behandeling van Schippers voor de camera van de NOS.

“Ze is de derde snelste ooit. Het is gewoon knetterhard. En het bijzondere is dat het pas in de laatste tien meter echt gebeurde. Ze kwam als vierde uit de bocht, maar ze weet dat ze dan door kan. Op dit soort momenten kan ze iets uit zichzelf halen wat 99 procent van de mensen niet kan.”

In gesprek met de NOS richtte Bennema zijn pijlen al voorzichtig op de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro volgend jaar. Het wordt voor hem en Schippers de kunst om te zorgen dat ze er op het beslissende moment weer staat. “Dit loop je niet zomaar weer”, aldus Bennema.

Felicitaties stromen binnen na gouden race

Meteen na de race kwamen de eerste felicitaties binnen voor Dafne Schippers. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) reageerde vol trots.

Dafne Schippers heeft zich gekroond tot de koningin van dit WK. De zilveren medaille op de 100 meter is historisch, deze gouden medaille maakt dit WK onvergetelijk. Dafne Schippers is een voorbeeld voor velen. Namens Nederland van harte gefeliciteerd!

Ook via Twitter regende het felicitaties. Meteen na de race reageerden premier Mark Rutte (VVD) en koning Willem-Alexander:

Twitter avatar MinPres Minister-president Wat een mooie race en een fantastische prestatie. Ontzettend gefeliciteerd @dafneschippers! #WKatletiek
Twitter avatar koninklijkhuis Koninklijk Huis Koning Willem-Alexander: “Ongelooflijk trots op de wereldse prestatie van @dafneschippers . Genoten van de wedstrijd. Fenomenaal!”
Twitter avatar LodewijkA Lodewijk Asscher WoW wat ongelooflijk knap van @dafneschippers ! Proficiat!

Hoe snel was Dafne?

Dat Schippers als een speer over de baan ging, spreekt voor zich. Maar hoe snel was ze eigenlijk? NRC-redacteur Dennis Meinema verzamelde een aantal interessante statistieken:

 • 0.149 seconde had ze nodig om op het startschot te reageren. Dat ging in de 100 meter-finale sneller (0,129), maar dat komt omdat de afstand tussen starter en atlete (Schippers liep in baan 6) bij de 200 meter groter is dan bij de 100 meter, tenzij je in baan 1 start, pal naast de starter.
 • 10,49 seconde deed ze over de tweede 100 meter, precies gelijk aan het wereldrecord. Niemand was in deze race zo snel tussen 100 en 200 meter als Schippers. Die tweede 100 meter gaat ‘vliegend’ van start, wat betekent dat ze al op topsnelheid is als de tijd gaat lopen en niet uit een startblok op gang moet komen. Haar eerste 100 meter ging in 11.14 seconde, en dat was de zesde tussentijd.
 • 0,02 seconde werd haar eindtijd naar beneden bijgesteld. Van 22.65 naar 22.63. Dat komt omdat het ‘elektronisch oog’ op de finish soms wat afwijkt. Handmatig wordt de tijd dan bijgesteld, aan de hand van de finishfoto.
 • 34,92 kilometer per uur. Zo snel sprintte Dafne Schippers gisteren gemiddeld over 200 meter.
 • 20 centimeter zat er op de finish tussen Schippers en de nummer twee, Elaine Thompson uit Jamaica.
 • 20 centimeter week Schippers in de bocht af van de ideale lijn. Dat betekent dat ze grofweg 201,5 meter heeft gelopen en dat kostte haar ongeveer een tiende van een seconde.

  Schippers vooraf topfavoriet

  Vooraf gold Schippers als topfavoriet voor het goud op de 200 meter. In de halve finale liet de Utrechtse gisteren haar concurrentie met speels gemak achter zich. Schippers finishte in 22,36 seconden - waarbij ze in de slotmeters zelfs haar krachten nog spaarde.

  De afwezigheid van de Jamaicaanse titelverdedigster Shelly-Ann Fraser-Pryce en de Amerikaanse olympische kampioene Allyson Felix werkte de favorietenstatus van Schippers in de hand.

  Tweede medaille voor Schippers

  Eerder deze week won de Nederlandse al een medaille op de andere sprintafstand, de 100 meter. Ze werd daar tweede achter Fraser-Pryce. Het was pas voor de tweede keer ooit dat een Nederlandse vrouw een medaille won op de WK atletiek. De eerste won ze ook al, toen Schippers in 2013 beslag legde op het brons tijdens de zevenkamp.