Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Brons voor Verkerk op WK Judo

Marhinde Verkerk heeft op het WK Judo in Astana vandaag brons gewonnen in de klasse tot 78 kilogram. Ze klopte de Poolse Daria Pogorzelec.

Marhinde Verkerk in actie tegen Laia Talarn. De judoka heeft vandaag brons behaald op het WK Judo in Astana.
Marhinde Verkerk in actie tegen Laia Talarn. De judoka heeft vandaag brons behaald op het WK Judo in Astana. Foto: ANP/EPA/MAXIM SHIPENKOV

Marhinde Verkerk heeft op het WK Judo in Astana vandaag brons gewonnen. In de klasse tot 78 kilogram klopte ze de Poolse Daria Pogorzelec. Het goud is voor de Japanse Mami Umeki die in de finale Anamari Velensek (Slovenië) versloeg.

Verkerk verloor eerder vandaag in de kwartfinale van Audrey Tcheumeo, die op het vorige WK als tweede eindigde. Eerder had ze gewonnen van Laia Talam (Spanje) en Sarah Mazouz (Gabon). Tegenover ANP zei ze “superblij” te zijn met de bronzen plak:

“Ik ben echt superblij. Eerst Europees kampioen en nu derde van de wereld. Dit is een supermooi jaar. Het houdt maar niet op.”

Gescheurde kruisband

Verkerk werd in 2009 al eerste in Rotterdam, en behaalde zilver in 2013 in Rio de Janeiro. De bronzen plak van vandaag is de eerste die de judoka op een WK behaalt. De derde plek van Verkerk is het eerste succes voor een Nederlander op het WK Judo in Kazachstan.

Vorig jaar scheurde Verkerk nog haar kruisband. Dat ze nu, een jaar later, derde van de wereld wordt viert ze dan ook als een hoofdprijs:

“Ik heb me teruggeknokt. Nu was het ook vechten, vooral tegen mezelf. Het ging niet vanzelf. Maar ik wilde iets winnen. Of het nu lelijk of mooi was, of ik nu rechts- of linksom moest. En dat is gelukt. Dat is mooi, ook met het oog op de Spelen van volgend jaar in Rio.”

Nummer één van de wereldranglijst Kim Polling is vanmiddag uitgeschakeld in de klasse tot 70 kilogram; ze eindigde als zevende, terwijl ze in die klasse al jaren domineert. In de klasse tot 90 kilogram bleef een plek op het erepodium voor zowel Noel van ’t End als Guillaume Elmont uit.