500 dagen later en nog steeds ontvoerd

Foto Afolabi Sotunde/REUTERS

Een actievoerder van ‘Bring Back Our Girls’ staat stil bij het feit dat het 500 dagen geleden is dat de terroristische organisatie Boko Haram 276 meisjes en vrouwen uit hun slaapzalen in Nigeria ontvoerde. Onder de ontvoerden bevinden zich tientallen schoolmeisjes uit Chibok. 57 van de ontvoerden wisten te ontsnappen, de overigen zitten nog steeds vast. Velen zijn vermoedelijk uitgehuwelijkt aan strijders. De meisjes en vrouwen groeiden wereldwijd uit tot symbool van de onmacht van de Nigeriaanse regering. Die liet hen aan hun lot over, ondanks de kortstondige solidariteitscampagne ‘Bring Back Our Girls’ die op Facebook honderdduizenden likes verzamelde voor de vrijlating en bevrijding van de ontvoerden. Nu, 500 dagen later, zijn ruim 200 ontvoerden nog steeds spoorloos.