Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Beurs voor studenten die master doen en voor de klas willen staan

ANP / Lex van Lieshout

Met een eenmalige beurs van 3.000 of 5.000 euro hoopt staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs meer leraren met een masteropleiding voor de klas te krijgen.

Zowel pas afgestudeerde universitaire studenten die een universitaire lerarenopleiding willen volgen, als studenten van een lerarenopleiding die een master willen doen, komen voor de regeling in aanmerking. Studenten in talen (Nederlands, Frans Engels, Duits, Grieks, Latijn) krijgen 3.000 euro, studenten in exacte vakken (natuurkunde, wiskunde, scheikunde) 5.000 euro.

Studenten aan de pabo en een tweedegraads lerarenopleiding kunnen een bedrag van 3.000 euro krijgen als zij kiezen voor een master in onderwijs. Voor alle studenten geldt dat ze maximaal een halfjaar vertraging mogen oplopen.

Streven voor 2020

Dekker heeft met de onderwijssector afgesproken dat in 2020 30 procent van de basisschoolleraren een masteropleiding moet hebben. In 2013 was dat 20 procent. In het voortgezet onderwijs moet dat 50 procent zijn in 2020, tegen 33 procent in 2013. Voor het vwo is het streefgetal 80 procent in de bovenbouw, tegen 53 procent in 2013.