Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Bert-Jan Lindeman wint bergetappe in Ronde van Spanje

LottoNL-Jumbo renner Bert-Jan Lindeman wint de zevende etappe in de Ronde van Spanje. Het is de mooiste overwinning voor de 26-jarige coureur uit Emmen.
LottoNL-Jumbo renner Bert-Jan Lindeman wint de zevende etappe in de Ronde van Spanje. Het is de mooiste overwinning voor de 26-jarige coureur uit Emmen. Foto AFP/Jose Jordan

De 26-jarige wielrenner Bert-Jan Lindeman heeft op grootse wijze de zevende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De coureur van LottoNL-Jumbo won een bergrit over ruim 191 kilometer met de aankomst bergop in La Alpujarra.

Met deze prachtige overwinning bezorgt Lindeman zijn ploeg LottoNL-Jumbo de eerste zege in een grote ronde van dit jaar. Hij is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (2013) die een ritzege boekt in de Vuelta.

‘Dit was mijn dag’

Samen met vijf koploppers reed Lindemen de hele dag aan kop. De renner uit Emmen bleef samen met Ilja Kosjevoj vooraan over op de lange en steile slotklim. Kort voor finish reed Lindeman weg bij zijn Wit-Russische medevluchter en boekte hij de mooiste overwinning uit zijn loopbaan. Op de top van Alto de Capileira, waarop hij de mooiste zege uit zijn carrière vierde noemt hij tegen ANP zijn overwinning “heel speciaal”.

“Soms moet je een beetje geluk hebben, alles moet samenkomen. Dit was mijn dag.”

De Drent, die vorig jaar het eindklassement van veel kleinere rondes - Ronde van Bretagne en de Ronde van de Ain- op zijn naam schreef, had totaal niet verwacht dat hij in deze bergetappe kans maakte. “De aankomst lag bergop, het leek dus een dag voor de klassementsmannen te worden”.

https://youtu.be/GcpONG2pSHk

Dumoulin blijft tweede in klassement

De Italiaan Fabio Aru, die achter de twee koplopers was weggesprongen uit het peloton met de klassementsmannen, kwam bijna een halve minuut na Lindeman als derde over de finish. De Colombiaan Esteban Chaves werd zesde en behield de rode leiderstrui. Tom Dumoulin ging knap mee in het spoor van alle favorieten en behield de tweede plaats in het algemeen klassement, tien seconden achter Chaves. De Ier Daniel Martin staat derde op 33 tellen.

De Britse Tourwinnaar Chris Froome moest op de ruim 18 kilometer lange Alto de Capileira lossen en verloor tijd in het klassement.