Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Begroting Prinsjesdag gelekt - ‘ouderen alsnog meer koopkracht’

De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn uitgelekt.
De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn uitgelekt. Foto: ANP/BART MAAT

De begrotingsstukken voor Prinsjesdag zijn gelekt. RTL Nieuws heeft een paar weken voor de derde dinsdag van september al inzage in de stukken gehad en spreekt van een ‘feestbegroting’.

Uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden, waarvan eerder nog werd aangenomen dat ze respectievelijk 0,3 en 1,1 procent aan koopkracht zouden inleveren, kunnen volgens RTL nu juist rekenen op een plus van 0,2 procent. Over de gehele linie zullen alle huishoudens in Nederland er gemiddeld 1,4 procent op vooruit gaan.

Het Algemeen Dagblad berichtte vanochtend al over de begrotingsstukken en ook daaruit blijkt dat geen enkele inkomensgroep in Nederland gaat inleveren. Het AD hanteert daarbij overigens een andere rubricering dan RTL.

Alleenstaande minima met één of meer kinderen verloren in die cijfers aanvankelijk 0,5 procent koopkracht maar dat blijft nu op exact nul steken, terwijl een stel in die categorie van -0,6 procent naar 0,1 procent stijgt. Een ouder paar met AOW en aanvullend pensioen gaat van -1.3 procent naar 0,1 procent; een alleenstaande van -1,3 procent naar 0 procent.

Meer geld voor Defensie en opvang asielzoekers

De koopkrachtstijgingen waar RTL het over heeft worden door een reeks maatregelen gefaciliteerd. Zo wordt de bezuiniging op de huurtoeslag uitgesteld, valt de zorgtoeslag hoger uit en komt er een eenmalige verhoging van de ouderenkorting. Tevens pakt het kindgebonden budget voor ouders met een laag inkomen hoger uit. De tarieven in de tweede en derde belastingschijf zullen juist iets minder worden verlaagd.

Verder wordt er meer geld uitgetrokken voor de opvang van asielzoekers: 649 miljoen euro. Dat is een verhoging van 250 miljoen euro ten opzichte van eerdere plannen. Defensie kan rekenen op 220 miljoen euro extra, wat oploopt tot 345 miljoen euro in 2020. Voor missies krijgt Defensie op jaarlijkse basis nog eens 60 miljoen euro. Startende bedrijven kunnen rekenen op 150 miljoen euro.

Vermogensbelasting op de schop

Vanochtend lekten de plannen voor een herziening van de vermogensbelasting al uit. Kleine spaarders zullen ontzien worden; zo wordt de belastingvrije voet van 4.000 naar 25.000 euro verhoogd terwijl spaarders die een ton of meer aan vermogen hebben meer vermogensbelasting gaan betalen. De plannen worden formeel pas bekendgemaakt op Prinsjesdag, dat dit jaar op 15 september valt.